Glasvezel moet goedkoper worden door afspraak met KPN en Glaspoort
KPN en Glaspoort verlagen per direct de tarieven voor partijen die gebruikmaken van hun glasvezelnetwerk. De providers hebben hiervoor afspraken gemaakt met de Autoriteit Consument & Markt (ACM). Door het akkoord moet glasvezel goedkoper worden voor consumenten.
Door onze techredactie
KPN en Glaspoort hebben eigen glasvezelnetwerken waar ze de komende jaren tot ongeveer 80 procent van de Nederlandse huishoudens op willen aansluiten. Telecombedrijven zonder eigen netwerk zijn in het grootste deel van ons land afhankelijk van de glasvezelnetwerken van KPN en Glaspoort om op deze markt te kunnen concurreren.
De ACM zag marktrisico's door de huidige tarieven en voorwaarden die KPN en Glaspoort hanteerden voor toegang tot de glasvezelnetwerken. Die konden mogelijk de concurrentiemogelijkheden voor andere marktpartijen beperken.
Om dat probleem weg te nemen, hadden KPN en Glaspoort voorgesteld de tarieven in de komende acht jaar met 10 tot 30 procent te verlagen. De twee bedrijven verzochten de ACM in april om deze afspraak bindend te verklaren.
De toezichthouder kon dat pas doen nadat ze wisten hoe de andere marktpartijen daartegenover stonden. De ACM publiceerde daarom enkele maanden geleden een ontwerpbesluit. De marktpartijen hadden zes weken de tijd om het besluit te bekijken en te reageren.
Bezwaren over verhoging door inflatie
Volgens de waakhond hadden verschillende partijen bezwaren. Ze benadrukten onder meer dat de toegangstarieven jaarlijks worden verhoogd door de inflatie, die op dit moment erg hoog is. KPN en Glaspoort hebben daarop besloten hun voorstel nog wat aan te passen. De toegangstarieven mogen nu jaarlijks met maar maximaal 3,5 procent worden verhoogd.
De afspraak is goed nieuws voor consumenten. Het zal leiden tot meer concurrentie op het gebied van prijs en snelheid, waardoor het voor huishoudens aantrekkelijker wordt om voor sneller internet te kiezen. Volgens een rekenmodel van de ACM kan de besparing voor huishoudens oplopen tot 230 miljoen euro per jaar.