Samsung Galaxy Z Flip 4 en Z Fold 4 officieel: vouwbare koningen van 2022
Samsung heeft de Galaxy Z Flip 4 en Galaxy Z Fold 4 officieel onthuld tijdens zijn Unpacked-event. De toestellen bouwen volgens Samsung voort op de successen van hun vouwbare voorgangers.
Samsungs nieuwe vouwbare smartphones stonden al een flinke tijd op onze radar. In mei verschenen voor het eerst renders van de telefoons. Ditmaal hoeven we het niet meer enkel te stellen met deze renders, en kunnen we alle officiële details van de Galaxy Z Flip 4 en Galaxy Z Fold 4 inzien. Zoals we hadden verwacht zien we daarin vooral een herkenbaar beeld. Grote vernieuwingen blijven uit; een echte verrassing is dat niet, en het lijkt er ook vooral op dat het vouwbare concept in de volwassen fase is toegekomen. Wat de toestellen elk te bieden hebben, leggen we je hieronder voor.
Samsung Galaxy Z Flip 4
Net als andere jaren is de Galaxy Z Flip 4 vooral het toestel voor de modebewuste millennia die veel waarde hecht aan zelfexpressie. Door het toestel op te vouwen is hij gemakkelijk mee te nemen, dat ondanks het 6,7 inch scherm dat we aan de binnenzijde vinden. Dit betreft een AMOLED-paneel met een 120 Hz vernieuwingsfrequentie (variabel van 1 tot 120 Hz) en een Full HD resolutie. Het scherm, dat een zogenoemde FlexModus biedt om in een hoek van 75 tot 115 graden te kunnen staan, biedt een extra mogelijkheid om foto’s en video’s met de FlexCam te maken. Hiermee maak je makkelijker handsfree foto’s en video’s, die je direct op verschillende sociale media kan delen.
Het scherm aan de binnenzijde van de Z Flip 4 is echter niet het enige scherm op de smartphone. Er kan namelijk ook een 1,9 inch AMOLED-scherm gevonden worden aan de buitenzijde. Samsung laat op dat scherm onder andere recente notificaties zien, maar laat je ook telefoongesprekken starten, sms’en en zelfs je auto ontgrendelen (bij door Samsung ondersteunde automodellen).
Onderhuids biedt de Galaxy Z Flip 4 wat we mogen verwachten van een high-end smartphone die in 2022 verschijnt. Dat betekent dat we onder de motorkap Qualcomms Snapdragon 8+ Gen 1 chipset terugvinden, gecombineerd met 8 GB werkgeheugen en maximaal 512 GB opslaggeheugen. Op het gebied van de geïntegreerde batterij zet Samsung een flinke stap vooruit op de Galaxy Z Flip 4, met een 3.700 mAh capaciteit, ten opzichte van 3.300 op de Z Flip 3. Met snellaadondersteuning kan de batterij in 30 minuten voor maximaal 50 procent worden opgeladen.
Afsluitend vinden we op de Samsung Galaxy Z Flip 4 een drietal camera’s. Dit is dezelfde opstelling uit de Z Flip 3, met een 12 MP hoofdcamera, 12 MP groothoekcamera en een 10 MP selfiecamera.
Samsung Galaxy Z Fold 4
Waar Samsung de Z Flip 4 vooral positioneert als modeparel, is de Galaxy Z Fold 4 het werkpaard in de vouwbare lineup. Het toestel is ook de eerste smartphone dat wordt geleverd met Android 12L, Googles variant op Android 12 die volledig gericht is op foldables en tablets. Hierdoor kun je altijd ten volste genieten van de gemakken die zo’n 7,6 inch AMOLED-scherm met een 2K-resolutie te bieden heeft. Net als op de Z Flip 4, heeft dit scherm een 120 Hz vernieuwingsfrequentie (1 tot 120 Hz).
Gemakken die Android 12L op de Samsung Galaxy Z Fold 4 te bieden heeft zijn onder andere pop-up vensters en nieuwe gebaren. Deze gebaren moeten wel handmatig worden ingeschakeld in de Labs-omgeving. Onduidelijk is welke gebaren Samsung precies heeft toegevoegd. Verder is Samsung voor de Z Fold 4 weer een stapje verder gegaan in zijn samenwerking met Microsoft, waardoor apps zoals Office en Word efficiënter gebruikmaken van het vouwbare scherm, en meer informatie weergeven. Net als vorig jaar is de S Pen ondersteuning ook weer aanwezig. Onderaan de streep zorgt dit ervoor dat het niet gewoon een vouwbare telefoon is met een groot scherm, maar dat dit concept ook echt zijn doel begint te bereiken.De Z Fold 4 wordt hiermee ook een soort draagbare laptop. Gelukkig is daarvoor voldoende power voor aanwezig, met de Qualcomm Snapdragon 8+ Gen 1 chipset. Daarnaast komt de smartphone in België standaard met 12 GB werkgeheugen en minimaal 256 GB opslaggeheugen, met opties om te kiezen voor 512 GB of 1 TB opslaggeheugen. De batterij heeft verder een capaciteit van 4.400 mAh, die wederom binnen 30 minuten wordt opgeladen met Samsungs 25 watt oplader.
Tot slot zijn er nog de vijf camera’s die Samsung integreerde. Dit begint bij de 10 MP selfiecamera bij het 6,2 inch HD+ AMOLED Cover Scherm. Onder het 7,6 inch vouwbare scherm vinden we eveneens een selfiecamera, ditmaal met een 4 MP resolutie. Achterop vinden we de laatste drie camera’s met 12 MP (groothoek), 50 MP (hoofdcamera) en 10 MP (telefoto, 3x optische zoom) resoluties.
Lees ook: Samsung Galaxy Z Fold 3 review: bijna top, maar nog niet helemaal
Beschikbaarheid in België
Samsung zegt dat de pre-orders van de Galaxy Z Flip 4 en Galaxy Z Fold 4 starten op 10 augustus en tot 25 augustus lopen. Vanaf 25 augustus is het toestel dus in de winkelschappen te vinden en krijg je de vouwbare smartphone als pre-order klant thuis afgeleverd. Hieronder vind je telkens voor elk model de prijzen en beschikbare kleuren.
Samsung Galaxy Z Flip 4 – 1099 euro(128 GB), 1159 euro (256 GB) en 1279 euro (512 GB) – Bora Purple, Graphite, Pink Gold en Blue.
Samsung Galaxy Z Fold 4 – 1799 euro (256 GB), 1919 euro (512 GB) en 2159 euro (1 TB) – Graygreen, Beige en Phantom Black.