322 nieuwe schademeldingen na aardbeving Groningen
Na de aardbeving zondagochtend bij het Groningse Garrelsweer zijn tot en met maandag 17.00 uur 322 nieuwe schademeldingen gedaan. Dat heeft de Tijdelijke Commissie Mijnbouwschade Groningen (TCMG) laten weten. Volgens het KNMI had de beving, die rond 07.00 uur plaatsvond, een kracht van 2,5.
Acht nieuwe meldingen gingen over een acuut onveilige situatie (AOS). Die werden in geen van de gevallen gegrond verklaard. Dat betekent dat er geen extra veiligheidsmaatregelen nodig waren.
Aardbeving zondagochtend
In Groningen is zondagochtend rond 7.00 uur een aardbeving gemeten, meldde het KNMI. De beving had een kracht van 2,5 en is daarmee een van de zwaardere. Het epicentrum lag in Garrelsweer. Op Twitter melden veel mensen dat ze de schok goed hebben gevoeld. Een half uur later was er nog een lichte naschok.
De vorige beving in Groningen, op 22 mei in Westerwijtwerd, was met een kracht van 3,4 relatief zwaar. Het aantal schademeldingen in verband met die beving was zondag opgelopen tot 4832. Normaal komen bij het TCMG circa 200 schademeldingen per week binnen. De afgelopen tijd waren dat er minstens 200 per dag.
Rutte bood vorige week de Groningers excuses aan voor de aanpak van het kabinet rondom de aardbevingen. Volgens Rutte is vanaf het begin volstrekt onderschat 'wat voor enorme opgave voor ons lag'.
Bevingen door gaswinning
De bevingen in Groningen worden veroorzaakt door de gaswinning in het gebied. Een staatje van het KNMI laat zien dat zowel het aantal aardschokken als de kracht ervan in het afgelopen decennium aanzienlijk toenamen. De gaskraan wordt daarom geleidelijk dichtgedraaid. Vorig jaar daalde het aantal bevingen. Kijk de documentaire van Radar Extra terug: 'Van gas los'.