Elon Musk beschuldigt Twitter opnieuw van fraude in eigen rechtszaak
Nadat Elon Musk begin deze week een rechtszaak heeft aangespannen tegen Twitter, is nu ook bekend waarom. De topondernemer vindt dat Twitter fraude heeft gepleegd, blijkt uit rechtbankdocumenten die The New York Times in handen heeft.
Door onze techredactie
De Tesla-topman tekende eind april een deal om het techbedrijf voor 44 miljard dollar (42 miljard euro) over te nemen. Maar daar kwam hij begin juli weer op terug. Daarop klaagde Twitter hem aan, in een poging de overname toch door te laten gaan.
Het was kort onduidelijk waar de zaak die Musk op zijn beurt tegen Twitter aanspande over ging. Uit de rechtbankpapieren wordt dat nu duidelijk: de miljardair is ervan overtuigd dat Twitter heeft gelogen over het aantal nepaccounts op zijn site. Musk zegt dat uit onderzoek van zijn team blijkt dat zo'n 10 procent van alle Twitter-gebruikers nep is. Het techbedrijf beweert dat het om minder dan 5 procent van alle accounts gaat.
Ook stelt Musk dat Twitter niet wil vertellen hoeveel gebruikers daadwerkelijk reclame zien op de site. De topondernemer beweert dat 65 miljoen van de 229 miljoen dagelijkse gebruikers geen advertenties zien. "Met deze verkeerde voorstelling van zaken verborg Twitter grote zwaktepunten in het bedrijfsplan", zeggen advocaten van Musk. "Daardoor werd Musk misleid om Twitter voor een te hoge prijs te kopen."
'Ongeloofwaardig en in strijd met de feiten'
In een reactie schrijven advocaten van Twitter dat "het verhaal van Musk zo ongeloofwaardig en in strijd met de feiten is als het klinkt". Ze beschuldigen Musk ervan leugens te verzinnen, zodat hij onder zijn overnamebod uit kan komen,
Twitter wijst erop dat Musk bij zijn overnamebod geen enkele poging deed om informatie op te vragen over nepaccounts. "Het overnamecontract noemt nergens nepaccounts. Sterker, Musk "zag af van een onderzoek van de boekhouding vooraf en gaf het bestuur van Twitter slechts 24 uur om te beslissen over zijn bod".
De twee partijen zien elkaar in oktober voor het eerst in de rechtbank.