Opsporingsdiensten werken aan manier om verborgen boodschappen te vinden
Een groep Europese opsporingsdiensten werkt aan een nieuwe manier om verborgen boodschappen in bijvoorbeeld foto's en video's te ontdekken. Het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) is er ook bij betrokken.
Door: onze techredactie
Het verstoppen van boodschappen heet steganografie. Onder anderen Russische spionnen en de terroristen die bij de aanslagen van 11 september 2001 in de VS betrokken waren, hebben de techniek volgens wetenschappers gebruikt.
Het komt steeds vaker voor dat criminelen boodschappen verstoppen in onschuldig ogende foto's, video's en teksten. Zo kan een verborgen boodschap bijvoorbeeld duidelijk maken waar een afleverpunt voor drugs is. Doordat het opsporingsdiensten steeds vaker lukt om bepaalde versleutelde berichten te openen, is het verstoppen van boodschappen populair geworden, zegt het NFI.
Het instituut gaat met andere Europese opsporingsdiensten samenwerken om "tools te ontwikkelen" die deze verborgen informatie kunnen opsporen. Daarbij maken ze gebruik van onder meer neurale netwerken. Deze computernetwerken heten zo, omdat ze qua structuur zijn gebaseerd op het menselijk brein. Ook leert zo'n netwerk op een vergelijkbare manier: door heel veel voorbeelden te bekijken.
Kleur gebruiken als verborgen boodschap
Het NFI onderscheidt drie veelgebruikte technieken om boodschappen in afbeeldingen te verstoppen.
Dat kan bijvoorbeeld door de waardes van kleuren aan te passen. "Je voegt als het ware een klein druppeltje rood toe aan de code van de kleur. Dat zie je niet wanneer je naar de foto kijkt", zegt Meike Kombrink, die zich bij het NFI bezighoudt met onder meer steganografie. Maar de aanpassingen kunnen wel een stukje informatie overbrengen.
Een bestand sterk verkleinen, is ook een manier om een verborgen boodschap over te brengen. Dan is die boodschap alleen in een aangepaste versie te zien.
De derde methode is om kunstmatige intelligentie in te schakelen om informatie te verbergen.