Laatste fase 5G-veiling afgerond: grote drie tasten weer diep in de geldbuidel
Tijdens de laatste fase van de 5G-veiling wisten Proximus, Orange en Telenet weer wat extra spectrum te bekomen. De uitrol van 5G kan starten.
De eerste fase van de 5G-veiling deed een maand geleden heel wat stof opwaaien door de verrassende intrede van Citymesh en Digi. De nieuwe speler was echter niet meer te bespeuren in de laatste fase van de veiling, die het BIPT net voor het ingaan van de Nationale Feestdag wist af te ronden. Op het menu stond enkel nog de 1400 MHz-radiofrequentieband, die voornamelijk gebruikt wordt om extra downlinkcapaciteit te creëren. De drie grote spelers Proximus, Telenet en Orange kregen elk hun deel van het spectrum te pakken. Daarmee is ook het definitieve startschot voor de 5G-race gegeven in België.
Opvallend is dat net als in de eerste fase van de veiling de providers er weer flink wat miljoenen tegenaan gooiden om hun kostbare spectrum te bekomen. De overheid had een bedrag van 46,5 miljoen euro vooropgesteld voor deze fase, uiteindelijk leverde die 216,5 miljoen euro op. In totaal brengt de 5G-veiling zo 1,4 miljard euro in het laatje, bijna dubbel zoveel als gehoopt. Die inkomsten dienen nog wel verdeeld te worden over de regeringen van ons land.
Diep in de geldbuidel getast
Proximus toonde zich met bijna 600 miljoen euro de grote veilingkampioen, maar ook Orange en Telenet investeerde rond de 400 en 300 miljoen euro in spectrum. Mogelijk werkten de nakende komst van een extra concurrent de grote providers toch lichtjes op de zenuwen waardoor zij veel meer spendeerden dan aanvankelijk verwacht, verklaart BIPT-raadsman Luc Vanfleteren aan De Tijd.
Het aankopen van de frequenties is echter slechts de eerste grote investering die de providers zullen moeten maken. Nu moeten zij hun netwerken nog ombouwen om commerciële 5G-diensten over het hele land te kunnen aanbieden. Tel daar nog eens de investeringen in glasvezel die Proximus en Telenet aan het doen zijn bovenop, en het beloven spannende tijden te worden in de Belgische telecomsector.