Google staat nu alternatieve betaalmethoden toe in EU
Appontwikkelaars kunnen vanaf nu alternatieve betaalmethoden aanbieden in de Europese versie van de Google Play Store. Alleen gamemakers moeten nog steeds via het systeem van Google werken.
De nieuwe Digital Markets Act (DMA) verplicht grote appstore-uitbaters om alternatieve betaalwijzen toe te staan. Appmakers moesten lange tijd per se gebruik maken van de systemen van Apple en Google, als zij apps in de appwinkels wilden aanbieden.
Dat hield onder andere in dat ze een vaste commissie aan deze bedrijven moesten betalen. Bij Google gaat het doorgaans om een commissie van 15 procent, of 30 procent als de ontwikkelaar meer dan 1 miljoen dollar per jaar verdient. Appmakers moeten nog wel servicekosten betalen, maar die kosten zijn zo'n 3 procent lager.
Spotify mocht in maart al voor het eerst een eigen betaalsysteem testen in de Google Play Store.
Vooruitlopen op de wet
De DMA wordt waarschijnlijk pas volgend jaar daadwerkelijk ingevoerd, maar Google wil op de wet vooruitlopen, aldus een blogpost van het bedrijf. Google wil het vóór de invoering van DMA ook mogelijk maken voor gamemakers om hun eigen betaalmethoden aan te bieden.
Vanaf nu zal Google in ieder geval niet meer handhaven tegen apps die een eigen betaalmethode aanbieden. Wel moeten appmakers opletten dat de betaalmethoden níet te gebruiken zijn door mensen buiten de Europese Economische Ruimte (EER). Onder de EER vallen behalve de EU-lidstaten ook Liechtenstein, Noorwegen en IJsland.
Apple houdt zich stil
Ook Apple zal aan de DMA moeten voldoen. Het bedrijf zag zich al gedwongen om in Zuid-Korea in zijn App Store andere betaalmethoden mogelijk te maken.
In Nederland moet Apple sinds kort ook alternatieve betaalvormen toestaan in datingapps. Na 50 miljoen euro aan boetes van de Autoriteit Consument & Markt (ACM) voldoet de iPhone-maker inmiddels aan die verplichting.
De techgigant heeft nog niet aangekondigd welke plannen het heeft rond de DMA, maar Apple liet al vaker weten zich zorgen te maken over de veiligheid van gebruikers als het andere betaalmethoden moet toestaan.