Extreme hitte verwacht: zo houd je je smartphone en laptop koel
Met het warme weer kunnen elektronische apparaten als smartphones en laptops oververhit raken. Dit kun je doen om dat te voorkomen.
Door: onze techredactie
Hitte zorgt ervoor dat de processor in smartphones wordt beperkt, waardoor die minder informatie kan verwerken en dus langzamer wordt. Daarnaast heeft je telefoon een accu die gevoelig is voor hitte. Bij hoge temperaturen zal de batterij sneller verouderen en in extreme gevallen kan deze zelfs oververhit raken en in brand vliegen.
Gelukkig zijn er een aantal dingen die je kunt doen om je telefoon af te laten koelen:
Leg het toestel op een koele plek. Wellicht een voor de hand liggende oplossing, maar je telefoon kan lastig afkoelen als je het toestel bij 38 graden in de zon houdt. Leg de telefoon dus op een koelere locatie.
Verwijder het hoesje. Hierdoor kan de warmte beter ontsnappen.
Haal het toestel van de oplader. Het oplaadproces zorgt ervoor dat de accu opwarmt. Dat leidt er niet alleen toe dat je telefoon opwarmt, het kan ook tot accuproblemen leiden bij extreme hitte.
Schakel de vliegtuigmodus in. Draadloze antennes voor bijvoorbeeld wifi en bluetooth kunnen een telefoon verder opwarmen. Door de vliegtuigmodus te activeren, worden deze antennes uitgeschakeld.
Zet het toestel uit. In de extreemste situatie is het verstandig de telefoon even uit te schakelen. Dan wordt de processor niet warm door alle berekeningen en kan het toestel rustig afkoelen.
Laptops kunnen minder goed warmte afvoeren
Ook laptops kunnen niet goed tegen hoge temperaturen. Draagbare computers zijn de afgelopen jaren niet alleen sneller geworden, maar ook lichter en platter. Dat maakt de apparaten een stuk handzamer, maar hierdoor kunnen ze ook minder goed warmte afvoeren.
In dunne laptops is namelijk minder ruimte voor ventilatoren en zitten componenten vaak dichter op elkaar. Gelukkig kun je zelf een aantal dingen doen om de temperatuur van je laptop omlaag te brengen.
Zorg voor een goede ondergrond. Zet je laptop bij warm weer op een vlakke en harde ondergrond, zodat het apparaat zijn warme lucht goed kwijt kan. Probeer niet met de laptop op schoot te werken en leg hem zeker niet op een kussen.
Verwijder het stof. Een laptop verzamelt veel stof en dit is slecht voor de luchtafvoer. Het is daarom belangrijk om een paar keer per jaar het stof uit de roosters te verwijderen. Je kunt met een busje perslucht de roosters schoonblazen. Zorg er wel voor dat de laptop is uitgeschakeld als je dit doet.
Schaf een laptopkoeler aan. Mocht je laptop alsnog te warm worden en de hitte niet aankunnen, dan kan een externe koeler helpen. Voor ongeveer 20 euro kun je een laptopstandaard met ingebouwde ventilator kopen.
Leg je laptop even weg. Soms is het beter om je laptop even een pauze te geven. Leg het apparaat ergens op een koele plek in huis (niet in de koelkast of vriezer) en neem een half uur tot een uur pauze.