Toezichthouder ziet nog weinig grote knelpunten voor plaatsen van 5G-masten
Nederlandse providers krijgen in de praktijk niet te maken met grote problemen bij het vinden van geschikte plekken voor 5G-zendmasten, schrijft de Autoriteit Consument & Markt (ACM) in haar Marktverkenning Antenne-opstelpunten (pdf). Wel ziet de toezichthouder enkele ontwikkelingen die tot weerstand kunnen leiden.
Door: onze techredactie
Voor het verder beschikbaar maken van het snellere 5G-internet moeten de komende jaren meer antennes worden geplaatst. Dat komt doordat er meer behoefte is aan capaciteit en dekking, meldt de ACM.
Providers vrezen dat het aantal masten achterblijft bij de vraag, wat de prijzen kan opdrijven. Volgens de aanbieders kunnen onder meer zorgen van burgers over de gezondheidsrisico's van 5G-antennes tot schaarste leiden. Ook zouden gemeenten soms geen duidelijk beleid hebben voor het plaatsen van masten of daar gebrekkig over communiceren.
Uit onderzoek van de ACM blijkt dat er in de praktijk vooralsnog geen grote knelpunten ontstaan. Daarom hoeft de toezichthouder nog niet in te grijpen.
Omgevingswet voert weerstand mogelijk iets op
Wel ziet de ACM ontwikkelingen die tot weerstand kunnen leiden, zoals de nieuwe Omgevingswet die volgend jaar ingaat. De wet gaat over het indelen en veranderen van de leefomgeving. Providers moeten volgens die regels bijvoorbeeld een omgevingsvergunning aanvragen als ze ergens een antenne-installatie willen plaatsen die 5 meter of hoger is.
Naar verwachting zullen burgers en bedrijven zich na invoering van de wet meer met vergunningsaanvragen gaan bemoeien, wat er volgens de ACM toe kan leiden dat de eisen voor vergunningen strenger worden. "Hierdoor kan het lastiger worden om nieuwe locaties te ontwikkelen en te gebruiken."
Maar de Vereniging Nederlandse Gemeenten en het Agentschap Telecom werken ondertussen aan een nieuw beleid, waardoor de communicatie tussen gemeenten en providers wordt verbeterd. "Dit kan er juist toe leiden dat het makkelijker wordt om een nieuwe locatie te ontwikkelen", schrijft de ACM.
Minder nieuwe antennes nodig dan verwacht
Verder zijn er waarschijnlijk minder nieuwe 5G-antennes nodig dan verwacht. Providers schatten in 2019 dat er ongeveer 1.500 extra zendmasten nodig zouden zijn. Maar uit een onafhankelijk onderzoek blijkt nu dat er tot 2026 zo'n 296 tot 726 nieuwe plekken nodig zijn voor antennes.
Dat er minder nieuwe masten nodig zijn, komt onder meer doordat aanbieders hun netwerken efficiënter hebben ingericht. Zo zijn bestaande antennes (voor 2G of 3G) opnieuw ingericht voor 5G.