Dreiging dat Facebook en Instagram offline gaan in EU nog niet van de baan
Het is nog steeds mogelijk dat Europeanen binnenkort geen Facebook en Instagram meer kunnen gebruiken. De Ierse privacytoezichthouder wil de overdracht van data van Europa naar de VS door het moederbedrijf Meta blokkeren.
De Ierse toezichthouder Data Protection Commission heeft andere privacytoezichthouders in de EU een conceptbesluit gestuurd waarin staat dat het Meta wil blokkeren om data van Europa naar de VS te sturen. Dat meldt Politico. De Europese privacytoezichthouders hebben nu een maand de tijd om te reageren. Ook de Nederlandse Autoriteit Persoonsgegevens (AP) bevestigt het voorlopige besluit vanuit Ierland te hebben ontvangen.
Meta heeft de afgelopen maanden meermaals gewaarschuwd dat het bij zo’n besluit zijn diensten in Europa, waaronder Facebook en Instagram, zou moeten sluiten. Dat zou een erg ingrijpend besluit voor het bedrijf zijn: ongeveer een kwart van Meta's omzet komt uit Europa.
Meta zegt vandaag te hopen dat de EU en de VS tot een nieuw wettelijk kader komen, dat de overdracht van data juridisch moet regelen. "Dat zal ons in staat stellen families, gemeenschappen en economieën verbonden te houden."
Wachten op privacydeal EU-VS
De zorgen over de stroom van gegevens van Europeanen naar de VS zijn er al jaren. In 2020 zette het Europese hof een streep door de eerdere privacydeal tussen de Europese Unie en de VS. Het hof vond dat gegevens van Europese gebruikers in de VS onvoldoende beschermd zijn.
De EU en de VS onderhandelen sindsdien over een nieuw privacy-akkoord, dat ervoor moet zorgen dat Amerikaanse techbedrijven gegevens van Europeanen naar de VS mogen blijven sturen. In maart was er sprake van een voorlopige deal, maar de gesprekken over de kleine lettertjes van een definitief akkoord zouden zijn vastgelopen.
De EU wil onder meer nieuwe limieten op hoeveel Amerikaanse veiligheidsdiensten bij de data van Europeanen mogen. Ook wil de EU dat Europese burgers de toegang tot hun data in Amerikaanse rechtbanken mogen aanvechten. Dat stuit op weerstand bij een deel van het Amerikaanse Congres. Volgens bronnen van Politico zal een definitieve deal 'waarschijnlijk niet voor het einde van het jaar' worden bereikt.
Als een andere EU-toezichthouder het oneens is met het Ierse besluit, kan er nog geschillenprocedure bij het Europees Comité voor gegevensbescherming volgen.