China werkt aan tegenhanger van het Westerse Windows
OpenKylin, China's eigen Linux-distributie, bestaat al sinds 2001, maar moet het in 2022 op gaan nemen tegen Windows. Overheden moeten volledig van Windows gaan afstappen.
China: het land van censuur, mensenrechtenschendingen én Windows. Hoewel China zich steeds verder afsluit van de Westerse wereld, houd Microsoft’s Windows de deur voorlopig op een kier. Niet alleen Chinese staatsburgers maken gebruik van het besturingssysteem – ook bij Chinese overheden is Windows wat de klok doet slaan. Op termijn komt daar verandering in: de Chinese overheid werkt achter de schermen namelijk actief aan het Linux-gebaseerde Kylin.
Kylin als de opvolger van Windows?
Kylin is voor de Chinese overheid geen nieuwe kost. Overheden en militaire organisaties in China maken al sinds 2001 gebruik van de Linux-distributie. Nieuw is dat de overheid een open variant presenteert voor ontwikkelaars, scholen en universiteiten, genaamd OpenKylin. De bedoeling is dat OpenKylin uiteindelijk Windows moet verdrijven uit het overheidsapparaat. Of er daadwerkelijk een einde komt van Windows bij de Chinese overheid, valt nog te bezien. Red Flag Linux moest in 2000 een einde brengen aan het Windows-tijdperk, toentertijd zonder succes.
Lees ook: Windows 10 en 11 niet meer te downloaden in Rusland
Wel lijkt de Chinese overheid ditmaal meer geïnvesteerd in het idee om over te stappen van het Windows-platform. Volgens de overheid werken een twintigtal bedrijven aan optimalisaties van OpenKylin. Het gaat dan onder andere om aanpassingen voor tablets. Hierdoor moet Kylin in de praktijk vergelijkbare gebruiksmogelijkheden bieden als Windows, zonder dat de overheid aan Amerikaanse inmenging hoeft te denken.
‘Chinese Government Edition’
Stappen van Microsoft om dit wantrouwen weg te nemen, lijken daarbij onvoldoende te helpen. China kreeg van Microsoft immers een Chinese Government Edition van Windows 10 in handen; deze versie van Windows was ontdaan van consumentgerichte applicaties. Ook nam Microsoft, aldus het bedrijf in zijn persbericht, extra maatregelen om het besturingssysteem te beveiligen.
Voor consumenten zal het verdwijnen van Windows bij overheden weinig invloed hebben. Microsoft zal Windows 10 namelijk blijven aanbieden aan Chinese consumenten. Wel is er voor consumenten een besturingssysteem-keuze bijgekomen, en zullen zij mogelijk niet standaard meer voor Windows kiezen.