Zo gaat Google Earth helpen in de strijd tegen klimaatverandering
Klimaatverandering is onomkeerbaar, maar kan wel gedempt worden. Dat is ook de reden dat Google nu zijn Google Earth Engine breed beschikbaar stelt.
Google Earth is niet de eerste tool waaraan gedacht wordt in de strijd tegen de verandering van het klimaat. Toch zit Googles digitale wereldbol, specifiek de achterliggende Google Earth Engine, bomvol inzichten over hoe onze ecosystemen zich in de loop der tijd hebben aangepast. Specifiek is Googles Earth Engine gevuld met inzichten van de afgelopen vijftig jaar, bij elkaar goed voor zo’n 70 petabytes aan data over de wereldwijde ecosystemen. Deze Earth Engine-datasets komen nu voor het eerst beschikbaar voor commerciële partijen; eerder was de toegang tot de data zeer beperkt.
Strijd tegen klimaatverandering
Met de datasets die beschikbaar komen in Google Cloud, wordt het voor bedrijven en overheden makkelijker om op de hoogte te blijven over hoe de planeet verandert. Hierdoor kunnen Googles data bijdragen aan effectievere en gerichtere oplossingen om klimaatverandering tegen te gaan. Naast bedrijven en overheden krijgen ook ontwikkelingslanden, inheemse gemeenschappen en media toegang tot de Earth Engine die in 2010 werd gelanceerd.
Google wil met het aanbieden van de Earth Engine niet enkel meer data toestoppen. Dat vormt voor bedrijven, overheden en organisaties namelijk het grootste struikelblok tijdens de klimaatcrisis, zegt Rebecca Moore, directeur van Google Earth: “Een van de grootste uitdagingen die ik hoorde van bedrijven, overheden en organisaties is dat ze verdrinken in data en juist grote nood hebben aan inzichten”. Bedrijven krijgen daar onder andere hulp bij met specifieke kaarten over de impact van het gebruik van materiaalsoorten op de wereldwijde ecosystemen.
Google: strijden én aanpassen
In de strijd tegen klimaatverandering moet de Google Earth Engine enerzijds helpen de verandering van het klimaat af te remmen, terwijl het anderzijds helpt om de samenleving erop aan te passen, is het idee. Een voorbeeld daarvan is hoe een fabrikant van pesticiden Googles Earth Engine gebruikte om te ontdekken waar en waarom muggenplagen opduiken. Zo’n vroegtijdige opsporing kan helpen bij het tijdig aanpassen van de leefomgeving, zodat de planeet ook in de toekomst leefbaar blijft.