Trage SSD’s aangetroffen in 13 inch MacBook Pro met M2-chip
Apple bracht het basismodel van de vernieuwde 13 inch MacBook Pro niet alleen zijn M2-chip, maar ook tragere SSD’s. Prestaties zouden tot 50 procent lager liggen.
Nadat Apple recent de vernieuwde 13 inch MacBook Pro met M2-chip aankondigde, kwam hij vorige week voor consumenten beschikbaar. Opvallend aan de nieuwe MacBook Pro zijn de kleine wijzigingen die door de hardwaregigant zijn doorgevoerd. Tenminste, dat is wat Apple ons heeft verteld. Onderhuids zou Apple enkel de M1-processor hebben vervangen. Apples MacBook Pro bevat daarmee nu de M2-chip, de opvolger van de in 2020 aangekondigde M1-processor. Toch lijkt Apple meer te hebben gewijzigd, blijkt uit hardwaretesten van verschillende YouTubers.
MacBook Pro M1 versus M2
Created Tech en Max Tech, de YouTubers in kwestie, wisten te achterhalen dat Apple ook aan de SSD’s van de MacBook Pro heeft gesleuteld. Met een teleurstellend resultaat. Het basismodel van de 13 inch MacBook Pro met M2-chip en 256 GB-opslag zet namelijk slechtere SSD-prestaties neer dan zijn voorganger. Leessnelheden liepen met ongeveer 50 terug, terwijl de 256 GB SSD in schrijftesten zo’n 30 procent slechter presteert.
Om dat in concrete cijfers om te zetten: waar de M2-variant leessnelheden behaald van 1446 MB/s, lag dit bij zijn voorganger nog op 2900 MB/s. Schrijfsnelheden vertonen eenzelfde teruggang, van 2215 MB/s (M1) naar 1463 MB/s (M2). Belangrijk om bij deze resultaten te vermelden is dat het om synthetische testen gaat, uitgevoerd met de Blackmagic Disk Speed Test-applicatie. Toch blijft het – zeker gezien een MacBook Pro vaak wordt gebruikt voor zakelijke doeleinden – een flinke verlaging van de maximale lees- en schrijfsnelheden. Toepassingen waarin veel data verwerkt wordt, zoals bij videobewerking, kunnen daardoor mogelijk trager draaien.
Besparing van NAND-chips
Waardoor de SSD in Apples nieuwste 13 inch MacBook Pro dusdanig slechter presteert, is onbekend. Een mogelijke uitleg kan gevonden worden in het gebruik van slechts één NAND-chip voor de opslag. In het M1-model van de laptop werd nog gebruikgemaakt van twee 128 GB-chips, samen goed voor 256 GB-opslaggeheugen. Ditmaal vinden we slechts één zo’n chip terug. Dit leidt ertoe dat Apple de data niet kan spreiden over twee chips en er een ‘wachtrij’ ontstaat bij de enige NAND-chip.
Dat dit een uitleg kan zijn voor de lagere datasnelheden, wordt mogelijk bevestigd door testen met het 512 GB-model van de 13 inch (M2) MacBook Pro. Die biedt namelijk vergelijkbare prestaties als zijn voorganger met M1-chip, en bevat wel twee NAND-chips met elk 256 GB-opslaggeheugen. Wat Apples beredenering is voor het inzetten van één NAND-chip is niet geweten. Mogelijk heeft het te doen met wereldwijde chiptekorten, waardoor Apple niet anders kon dan NAND-chips te besparen.