Eerste indruk: 13 inch MacBook Pro met M2
Vrijdag start de verkoop van Apple's eerste computer met zijn nieuwe M2 chip: de 13 inch MacBook Pro. Erwin vindt het maar een raar model.
De 13 inch MacBook Pro. Het middelste kind in Apple's laptoplijn. Krachtiger dan de MacBook Air, maar zwakker dan de ‘zwaardere’ 14 en 16 inch MacBook Pro-modellen. Middelste kinderen krijgen doorgaans wat minder aandacht dan de oudste (verantwoordelijkheid) en de jongste (lieveling) en moeten meer hun best doen om op te vallen. Misschien is dat de reden dat de 13 inch MacBook Pro als enige Apple laptop nog een Touch Bar heeft. Het is in elk geval de eerste MacBook die uitkomt voorzien van Apple’s nieuwe M2 chip.
Van Apple’s eerste chip, de M1, zijn sinds de introductie in 2020 vier versies verschenen met oplopende capaciteit: de gewone M1, de M1 Pro, de M1 Max en de M1 Ultra. De verwachting is dat Apple die opbouw opnieuw zal toepassen op de M2. Zo zal de eerstvolgende 14 inch MacBook Pro zeer waarschijnlijk een M2 Pro krijgen en zul je bij de 16 inch kunnen kiezen tussen een M2 Pro en een M2 Max. Zonder te verdrinken in gekwetter over kernen kun je de M2 qua prestaties gemakshalve plaatsen tussen de M1 en M1 Pro. En dadelijk de M2 Pro tussen de M1 Pro en M1 Max.
Upgraden?
De upgrade van M1 naar M2 op een 13 inch MacBook Pro is goed voor een aardige verbetering in prestaties. Een praktisch voorbeeld: een video kun je circa 40 procent sneller monteren. Dat is mijn inziens onvoldoende om mensen met een pas twee jaar oude M1 13 inch MacBook Pro aan te raden te upgraden. Heb je echter een ouder model dat nog is voorzien van een Intel-chip, dan is de overgang dermate groot dat je aan een upgrade veel plezier zult beleven.
Persoonlijk ben ik geen fan van dit middelste kind. De MacBook Air is voor de meeste mensen ruim voldoende 'MacBook' en professionals zou ik eerder de 14 of 16 inch MacBook Pro aanraden. Dat advies kun je overigens prima negeren. Sterker, volgens Apple is de 13 inch MacBook Pro momenteel de op één na bestverkochte laptop ter wereld, achter de MacBook Air.
Volgens Apple is onderzoeksbureau Canalys de bron voor die claim, maar ik heb vooralsnog geen specifieke data of een ranglijst kunnen achterhalen. Hoogstens dat Apple volgens Canalys in het eerste kwartaal van dit jaar Lenovo van zijn troon heeft gestoten als merk met het grootste marktaandeel in pc-verkoop.
We kunnen er in elk geval uit concluderen dat dit middelste kind voorlopig in het assortiment blijft. Dat past ook in Apple’s strategie van de laatste jaren, waarbij er simpel gezegd meer te kiezen valt. Een beetje zoals Samsung dat bijvoorbeeld op elk denkbaar prijsniveau een smartphone aanbiedt.
Keuzestress
Meer keuze maakt kiezen complexer. Je hebt een MacBook Air M1 vanaf 1219 euro (twee jaar geleden nog 1129 euro) tot aan een riante 16 inch MacBook Pro van bijna vierduizend euro. Daartussen zitten in totaal maar liefst acht verschillende CPU/GPU-configuraties. Het lijkt Dell wel!
Mijn algemene koopadvies is om bij een laptop te kiezen voor 512 GB opslag. (Bij een desktop raad ik 1 TB aan.) Dat is prijstechnisch en praktisch dikwijls de beste optie. Daarnaast raad ik doorgaans bij goedkopere MacBooks het instapmodel aan en bij duurdere MacBooks juist de zwaardere of zwaarste uitvoering. In mijn ervaring gaan die daardoor nog langer mee en heb je meer waar voor je (extra) geld.
Als ik die tegelwijsheid toepas op de 13 inch MacBook Pro, die maar in één CPU-GPU-configuratie wordt aangeboden, dan kom ik uit op de uitvoering met 8 GB geheugen en 512 GB opslag. Die kost 1849 euro. Dat is een flink bedrag maar afgezet tegen de goedkoopste 14 inch MacBook Pro kost hij liefst 400 euro minder.
Pro vs Air
De grootste concurrent van de 13 inch MacBook Pro is echter de nieuwe MacBook Air met M2 chip. Een mooie machine die ik binnenkort kan testen, maar die naar verhouding duur is geworden door de nieuwe chip. Een MacBook Air met dezelfde CPU/GPU-configuratie en specs als de 13 inch Pro die ik hierboven aanraad is zelfs twintig euro duurder. De Air met een iets mindere configuratie (8-core GPU in plaats van 10-core GPU) maar dezelfde specs is dan weer honderd euro goedkoper. Had ik al gezegd dat meer keuze kiezen complexer maakt?
De keuze tussen de eerste MacBooks met een M2-chip is daarmee de lastigste. Naast dezelfde chip hebben beide machines twee usb-c poorten met Thunderbolt-ondersteuning en een koptelefoon-ingang. Beide schermen hebben met 500 nits dezelfde lichtsterkte. Dezelfde spec-opties voor opslag en geheugen. En ze zitten qua prijs dus heel dicht bij elkaar.
Er zijn echter ook duidelijke verschillen. De 13 inch MacBook Pro is uitgerust met een ventilatiesysteem en kan daardoor langer op topvermogen presteren dan de nieuwe MacBook Air. De Pro heeft daarnaast betere speakers, een betere microfoon, een iets betere batterijduur (20 om 18 uur) en de 67 W lichtnetadapter waarmee je kunt snelladen wordt standaard meegeleverd bij de Pro, waar die bij de Air optioneel is tegen meerkosten. En een Touch Bar.
De nieuwe M2 MacBook Air daarentegen heeft een groter scherm (13,6 om 13,3 inch) met een dunnere rand. Een beter scherm bovendien (IPS om LED) waar met een notch een betere webcam (1080p om 720p) in zit verwerkt. De Air heeft een MagSafe-aansluiting, waardoor beide usb-c poorten voor randapparatuur zoals een extern scherm beschikbaar blijven. De Air is daarnaast lichter en dunner dan de Pro en komt in vier kleuren in plaats van twee. De Air in de Starlight-kleur is erg fraai.
Lang verhaal kort: de 13 inch MacBook Pro heeft dankzij de nieuwe M2-chip een lekkere boost gekregen maar ontdoet zich in mijn ogen niet van zijn rol als middelste kind. Waar ik echter een poor man’s Pro zie, zien anderen een MacBook Air+. Your call.