De opmars van dual sim telefoons: nuttig of nutteloos?
Ze zijn aan een stevige opmars bezig: dual sim telefoons. Het woord zegt het al, dit zijn telefoons waarin je twee verschillende simkaarten kunt gebruiken. In Aziatische landen is deze technologie al heel populair, maar in Nederland moet dual sim nog écht doorbreken. Twee telefoonnummers, dat kan erg handig zijn. Maar wat zijn precies de voordelen? Hoe werkt dat dual sim eigenlijk? En wat is het verschil met duo sim? We zochten het allemaal voor je uit.
Werk- en privénummer op één telefoon
Eén telefoon met twee simkaarten is vooral handig als je een werk- en een privénummer hebt. Voortaan hoef je geen tweede telefoon, tweede lader en tweede handsfreekit mee te nemen. Je kunt met beide nummers op één telefoon bellen, gebeld worden en internetten.
Goedkoop bellen en streamen buiten Europa
Dual sim is daarnaast een uitkomst in het buitenland. Nu roamen gratis is in de EU, hoef je je in Europa geen zorgen meer te maken: bellen en internetten is net zo goedkoop als in Nederland, want dat gaat vanuit je bundels. Maar in niet EU-landen kunnen de kosten buiten de bundel van je sim only-abonnement flink oplopen. Stop je een buitenlands simkaartje in je telefoon, dan kun je goedkoop bellen, navigeren, streamen, Facebooken, mailen of wat jij daar in Verweggistan ook online wilt doen. Terwijl je voor al je contacten in Nederland gewoon bereikbaar blijft op je eigen nummer.
Simsalabim: zo werkt dual sim
Er zijn drie verschillende technologieën voor dual sim, maar tegenwoordig werken bijna alle dual sim telefoons met dual sim standby.
Dual sim standby
Beide simkaarten maken gebruik van één antenne in je telefoon. Omdat de signalen van de simkaarten worden gebundeld, kunnen ze tegelijk verbinding hebben met het netwerk. Dus kunnen op beide nummers telefoontjes, sms’jes en appjes binnenkomen. Maar bel of internet je met het ene nummer, dan gaat het andere nummer tijdelijk uit. Bij de meeste dual sim standby smartphones kun je telefoontjes die binnenkomen op je tijdelijk inactieve nummer wel laten doorschakelen naar je actieve nummer.
Dual sim passief en actief
Bij dual sim passief moet je steeds handmatig kiezen welk nummer je wilt activeren, waarbij het andere nummer onbereikbaar is. Niet erg praktisch, dus wordt deze verouderde technologie eigenlijk nooit meer gebruikt. Met dual sim actief kun je beide simkaarten tegelijk actief gebruiken en daardoor zelfs wisselgesprekken tussen de verschillende simkaarten aannemen. Maar omdat je twee antennes hebt die constant aan zijn, is je batterij razendsnel leeg.
Slimme software
Op dual sim telefoons zit slimme software om je telefoonnummers te beheren. Zo kun je instellen met welke simkaart je standaard wilt bellen en internetten. En voor ieder telefoontje of sms’je kies je welk nummer je gebruikt. Ook zijn simkaarten makkelijk aan en uit te zetten.
De helft van alle telefoons is dual sim
Toen we dit artikel begin 2017 voor het eerst publiceerden, waren dual sim telefoons nog een zeldzaamheid. Momenteel is zo ongeveer de helft van alle telefoons die uitkomen dual sim. Dat gaat van high-end smartphones zoals de Samsung Galaxy S10, Huawei Mate 20 Pro en OnePlus 6T tot budgetsmartphones zoals de Nokia 2.1, Motorola Moto G6 Play, Huawei P Smart en Samsung Galaxy A8.
Ook de nieuwste iPhones zijn dual sim (maar niet in Nederland)
Bijzonder: de nieuwste iPhones XR en XS zijn ook dual sim. Echter: dat kan alleen via een combinatie van een fysieke simkaart en een e-simkaart. De e-sim is een chip in de telefoon die fungeert als simkaart, waardoor fysieke simkaartjes overbodig worden. Maar… in tegenstelling tot sommige buitenlandse providers hebben Nederlandse providers – waaronder Simyo – voorlopig geen plannen om e-simkaarten te ondersteunen. Dus als jouw motto voor telefoonnummers it takes two to tango is, dan kom je met een iPhone XR of XS in Nederland bedrogen uit.
Hybride slot: twee simkaarten of simkaart en geheugenkaart
Veel dual sim telefoons hebben een hybride slot. Daar kun je twee simkaarten óf een (MicroSD-)geheugenkaart en een (nano-)simkaart in doen. Wil jij graag dual sim, heeft de telefoon die je op het oog hebt een hybride slot en twijfel je of je nog een geheugenkaart moet nemen omdat de interne opslag beperkt is? Dan kun je beter een model kopen met meer interne opslag.
Dual en duo sim: elkaars tegenpolen
Naast dual sim bestaat er ook duo sim. Klinkt ongeveer hetzelfde, maar het zijn elkaars tegenpolen. Waar je bij dual sim twee nummers op één telefoon kunt gebruiken, kun je bij duo sim (dat Simyo overigens niet aanbiedt) met verschillende apparaten gebruikmaken van één telefoonnummer. Je hebt dan dus meerdere simkaartjes voor hetzelfde nummer.
Dat kan handig zijn voor je tablet, zodat je daarmee de databundel van je huidige telefoonnummer kunt gebruiken. Het extra simkaartje kun je ook in je carkit stoppen, of in die Nokia 3310 die je meeneemt tijdens het watersporten. Bij duo sim kun je het telefoonnummer overigens slechts op één apparaat tegelijk gebruiken. Dus naast een gezamenlijke Facebookaccount ook lekker romantisch een gedeeld telefoonnummer nemen met je geliefde? Dat zit er helaas niet in…