Online klaslokaal blijkt dataverzameling: 'Gegevens van kinderen gedeeld met advertentiebedrijven'
Veel online onderwijsplatforms waar kinderen tijdens de pandemie mee hebben gewerkt, gebruiken tracking en delen gegevens van kinderen met advertentiebedrijven en andere partijen, zegt Human Rights Watch (HRW) op basis van onderzoek.
HRW onderzocht 164 onderwijsplatforms die werden aanbevolen door bijna vijftig verschillende overheden. Volgens dit onderzoek worden kinderen gesurveilleerd in hun online klaslokaal. 146 van die 164 platforms deelden persoonlijke gegevens van kinderen met 196 partijen of gaven toegang tot de gegevens. Het gaat vooral om advertentiebedrijven.
Profiel maken: hoe wordt iemand beïnvloed?
Als bedrijven eenmaal de informatie in handen hebben, kunnen ze een profiel over het kind maken en wordt voorspeld hoe het kind te beïnvloeden valt. Die inzichten kunnen aan adverteerders, datahandelaren en andere partijen worden verkocht. Volgens HRW vergaten regeringen naar de veiligheid van de technologie te kijken, omdat ze zo snel mogelijk kinderen online wilden laten meedraaien.
Kinderen waren soms zelfs buiten het online klaslokaal te volgen
Veel onderwijsplatforms installeren zelfs technologie waarmee kinderen buiten het online klaslokaal te volgen zijn. Ze gebruiken tagging en fingerprinting en dit is vaak moeilijk tegen te gaan. Volgens de organisatie brengen 146 van de onderzochte platforms kinderen in gevaar, worden ze ondermijnd of actief geschonden.
HRW vindt dat overheden hier wetgeving voor moet bedenken; dit om de rechten van kinderen te waarborgen. Ook zodat kinderen die online onderwijs willen volgen, dit niet op hoeven te geven.