Meerdere algoritmes van de overheid voldoen niet aan basiseisen
De algoritmes die door de Rijksoverheid worden gebruikt, voldoen lang niet altijd aan de basiseisen. Van de negen getoetste algoritmes voldeden er zes niet aan de eisen, meldt de Algemene Rekenkamer woensdag na onderzoek.
Een algoritme is een verzameling regels die een computer volgt. Vaak wordt het gebruikt om op grote schaal taken uit te voeren die mensen veel tijd zouden kosten. Zo worden algoritmes gebruikt om bijvoorbeeld fraude op te sporen. Die doorzoeken dan allerlei gegevens om informatie te vinden die op fraude zou kunnen wijzen.
Volgens de Algemene Rekenkamer is het mogelijk dat algoritmes op een verantwoorde manier worden gebruikt, maar gebeurt dat in de praktijk niet altijd. Slechts drie algoritmes voldeden tijdens de toetsing aan de basiseisen.
De overige zes algoritmes deden dat niet, wat volgens de rekenkamer risico's met zich meebrengt. Het gaat dan bijvoorbeeld om vooringenomenheid, de kans op datalekken of ongeautoriseerde toegang.
Met name algoritmes die worden gebruikt door de politie, het Directoraat-Generaal Migratie van het ministerie van Justitie en Veiligheid en de Rijksdienst voor Identiteitsgegevens voldoen niet aan de basisvereisten.
Bij de laatste twee organisaties is de ontwikkeling en het beheer van het algoritme uitbesteed, maar ontbreekt het aan afspraken wie voor wat aanspreekbaar is. Bij de politie ontbreekt onder meer de controle op mogelijke vooringenomenheid.
Staatssecretaris Alexandra van Huffelen (Digitalisering) gaat in gesprek met de betrokken organisaties om de tekortkomingen aan te pakken. Ze wil voor het zomerreces de Tweede Kamer informeren over eventuele vervolgstappen.