Nederland nog geen doelwit van grote cyberaanvallen sinds oorlog in Oekraïne
Het Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC) ziet sinds de oorlog in Oekraïne geen grote, geavanceerde cyberaanvallen op Nederland, heeft de overheidsorganisatie die de cyberveiligheid in Nederland waarborgt donderdag laten weten.
De organisatie schrijft dat ze sinds de oorlog in Oekraïne verschillende op Rusland en Oekraïne gerichte cyberaanvallen heeft waargenomen. De instantie monitort de situatie met internationale partners.
De hackaanvallen die worden uitgevoerd op Oekraïne en Rusland, hebben geen gevolgen voor Nederland gehad, concludeert het NCSC.
Hoewel Nederland vooralsnog geen doelwit lijkt te zijn in de cyberoorlog die momenteel ook gaande is tussen Rusland en Oekraïne, sluit het NCSC eventuele aanvallen op Nederland niet uit. Bedrijven moeten waakzaam zijn en hun cyberweerbaarheid vergroten, stelt de organisatie.
Donderdag claimde hackgroep Anonymous de centrale bank van Rusland te hebben gehackt in een cyberoorlog die ze naar eigen zeggen voert tegen het land van president Vladimir Poetin. De groep voerde meermaals succesvolle aanvallen op Rusland uit, zoals op websites van het Kremlin en de netwerken van staatstelevisiezender RT.
Rusland heeft op zijn beurt al verschillende digitale aanvallen uitgevoerd op Oekraïne sinds de oorlog in dat land eind februari uitbrak. Zo is bijvoorbeeld de Oekraïense douane gehackt, waardoor paspoortcontroles met de hand gedaan moesten worden. De cyberoorlog lijkt nog niet zo groot te zijn als experts voorafgaand aan de oorlog vreesden.