Rusland blokkeert Instagram na 'oproepen tot geweld tegen Russen'
Rusland gaat de toegang tot Instagram blokkeren, meldt toezichthouder Roskomnadzor vrijdag. De blokkade treedt op 14 maart in werking. Tot die tijd kunnen gebruikers hun foto's en video's overzetten naar een ander sociaal medium.
Rusland nam vrijdag meer maatregelen, nadat was gebleken dat Meta, het moederbedrijf van Facebook en Instagram, zijn beleid rond haatberichten in enkele landen had versoepeld, schrijft persbureau Reuters. Daardoor mogen bedreigingen aan het adres van Russische militairen in Oekraïne tijdelijk geuit worden.
In een verklaring aan NU.nl laat Meta weten een tijdelijke uitzondering te hebben gemaakt voor mensen die door de oorlog worden getroffen. "Dit doen we zodat zij uiting kunnen geven aan sentimenten die zijn gericht tegen de binnenvallende strijdkrachten, zoals 'dood aan de Russische bezetters'", zegt een woordvoerder van het bedrijf. "Zoals altijd verbieden we oproepen tot geweld tegen Russen die buiten de context van de huidige invasie vallen."
De verandering is opvallend, omdat haatzaaien verboden is op platforms van Meta. Het bedrijf heeft zich de afgelopen jaren juist ingezet om dat beleid aan te scherpen en haatberichten sneller te herkennen en te weren.
Rusland reageerde fel op de beleidsveranderingen. Het land kondigde niet alleen een blokkade van Instagram aan, maar het Russische openbaar ministerie is ook een strafzaak begonnen tegen Meta. De onderzoekscommissie rapporteert rechtstreeks aan de Russische president Vladimir Poetin. Wat de consequenties van zo'n strafzaak precies kunnen zijn, is niet duidelijk.
Russen vinden Instagram 'extremistische organisatie'
Het openbaar ministerie van Rusland is naar de rechtbank gestapt om Meta aan te merken als een extremistische organisatie. In Rusland wordt de werkwijze van Meta omschreven als "terroristische activiteiten".
Een woordvoerder van het Kremlin zei tegen Reuters te hopen dat de uitspraken van Meta niet klopten. "Anders moeten we verregaande maatregelen treffen om ervoor te zorgen dat het bedrijf zijn activiteiten stopt."
De mensenrechtenorganisatie van de Verenigde Naties noemde de verandering van het Facebook-beleid "zorgwekkend".
Facebook greep al eerder in vanwege de oorlog in Oekraïne. Zo werden pagina's en berichten van Russische staatsmedia in Europese landen geblokkeerd. Rusland antwoordde daarop door de toegang tot Facebook in het land te blokkeren.