Ongelijkheid bij banken: 'Slechts één procent van de vrouwen krijgt investeringsgeld'
De meeste Nederlandse banken hebben nog altijd te weinig aandacht voor vrouwenrechten en ongelijkheid. Die ongelijkheid uit zich met name in de salarissen van vrouwen, onderzocht de Eerlijke Bankwijzer. Het gebrek aan aandacht komt volgens het rapport door 'een blinde vlek' voor vrouwenrechten.
De Eerlijke Bankwijzer onderzocht hoe banken intern de ongelijkheid tussen man en vrouw aanpakken. Van de acht onderzochte Nederlandse banken scoorde ING van de grootbanken het slechtst. De Volksbank, bekend van merken als SNS en ASN Bank, had de beste score. Ten opzichte van twee jaar geleden scoorden ABN AMRO en Van Lanschot al wel beter.
Grootste verschil in salarissen
De ongelijkheid is het best te zien in het verschil in salarissen. Vrouwen verdienden in 2021 gemiddeld bijna 7 procent minder dan mannen. Bij banken is dit verschil zelfs bijna 24 procent. Alleen ABN AMRO, Van Lanschot Kempen en De Volksbank rapporteren volgens het onderzoek over de stappen die zij zetten om de salarissen gelijk te trekken.
ING zegt de bevindingen van het rapport te 'onderschrijven' en de aanbevelingen 'in overweging' te nemen. ING noemt diversiteit 'op alle niveaus essentieel voor het succes van ING.' De bank zegt dat 33 procent van het senior management vrouw is, en dat het een 'uitdaging blijft' om 'de juiste mix van mensen te vinden', met name bij leidinggevenden.
Alle beursgenoteerde banken voldoen volgens het rapport wel aan het minimale wettelijke streefcijfer van 33 procent vrouwen in de raad van commissarissen. Een aantal banken komt met 40 procent hoger uit.
Onderzoek door EBA naar diversiteitsbeleid bij banken
Dit jaar gaat de Europese bankentoezichthouder EBA onderzoek doen naar het diversiteitsbeleid bij banken, meldde De Nederlandsche Bank (DNB) onlangs. Volgens DNB moeten alle Nederlandse banken een diversiteitsbeleid hebben voor het bestuur en het orgaan dat toezicht houdt. Uit onderzoek van de EBA uit 2018 bleek dat maar 44 procent van de Nederlandse banken hieraan voldeed.
Voor een beginnende ondernemer is geld het meeste van belang, maar uit dit onderzoek van ABN AMRO blijkt dat vrouwen vaak meer problemen ervaren met kapitaal verkrijgen bij de banken dan hun mannelijke collega’s.
'Slechts een procent krijgt investeringsgeld'
'In de praktijk zie ik dat vrouwelijke ondernemers minder makkelijk geld binnenhalen dan mannen', vertelt Marian Spier, ondernemer en social entrepeneur tegen Nu.nl. 'Dit geldt zeker voor een start-up met alleen een vrouw aan de leiding. Slechts een procent krijgt investeringsgeld.'
Evie Smit, businesscoach voor vrouwen, zegt tegen Nu.nl dat in principe geen enkele bank financiering af mag en zal slaan op basis van gender. 'Iemand krijgt financiering omdat ze genoeg uren in een onderneming steken, het plan goed presenteren en de juiste mindset hebben. Vrouwen werken vaak parttime en zijn meestal behoorlijk bescheiden. Door deze combi krijg je niet altijd de jackpot.'
Grotere drempels
Vrouwen lopen vaak tegen grotere drempels op dan mannen wat betreft ondernemerschap, blijkt uit een rondvraag onder 600 ondernemers van ABN AMRO. 69 procent van de vrouwen tegenover 59 procent van de mannen heeft veel moeite om financiering bij verschillende banken binnen te halen.
Vaak worden vrouwen ook om andere redenen dan mannen ondernemer, zegt Smit. Volgens haar is het uit nood geboren. 'Vrouwen willen bijvoorbeeld flexibele werktijden, zodat ze voor hun gezin kunnen zorgen. Dit lukt dan niet in loondienst en dan besluiten ze maar om voor zichzelf te beginnen.'