Veel Nederlanders met een wisselend inkomen lopen toeslagen mis
Nieuws 19-04-2019 Print dit artikel
Veel Nederlanders met een wisselend inkomen lopen toeslagen mis
Het Nibud luidt de noodklok over Nederlanders met een wisselend inkomen. Vanwege de onzekerheid over hun inkomsten loopt deze groeiende groep allerlei toeslagen mis. Het Nibud, voluit het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting, pleit daarom voor een versimpeling van het toeslagensysteem.
Volgens directeur Arjan Vliegenthart doen flexwerkers minder vaak een aanvraag voor bijvoorbeeld een huurtoeslag omdat het systeem te ingewikkeld is. 'Je moet weten welke voorzieningen er allemaal zijn en wanneer je er recht op hebt. De veranderingen in je inkomen moet je voortdurend doorgeven. En bovendien moet je ook nog heel hard werken om het hoofd boven water te houden.'
Er zijn inmiddels twee miljoen Nederlanders tussen de 25 en 65 jaar die wisselende inkomsten hebben. Het gaat om werknemers met een flexibel arbeidscontract en zzp'ers. Vaak verdienen ze minder dan werknemers met een vast salaris. En in relatief veel gevallen hebben ze moeite om rond te komen, constateert het Nibud in een studie waarvoor zo'n 2500 Nederlanders zijn ondervraagd.
Van de huishoudens met een laag inkomen weet 1 op de 6 niet of ze recht hebben op tegemoetkomingen. Van de huishoudens met een middeninkomen is dit 1 op de 4 huishoudens.
Lees ook: Huurtoeslag aanvragen: hoe werkt het?
Spaargeld
Volgens het Nibud is het spaargedrag de afgelopen tien jaar weinig veranderd. 17 procent van de Nederlandse huishoudens heeft geen spaarrekening. Van de huishoudens die wel een spaarrekening heeft, heeft 1 op de 5 minder dan 1.000 euro op hun spaarrekening. Ruim een kwart, 28 procent, heeft meer dan 10.000 euro spaargeld.
Rondkomen na pensioen
40 procent van de huishoudens weet niet of zij rond kunnen komen na het pensioen. Pas nadat ze de leeftijd van 55 jaar passeren, gaan mensen zich erin verdiepen. Ook na deze leeftijd weet 23 procent van de 55- tot 65- jarigen niet of ze na het pensioen rond kunnen komen.