Coronavaccins zijn veilig voor zwangere vrouwen, blijkt uit onderzoek
Coronavaccins zijn veilig te gebruiken door zwangere vrouwen. Dat is nog eens duidelijk bevestigd door onderzoeken onder zo'n 65.000 vrouwen die in verwachting zijn, melden het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) en de Nederlandse medicijnautoriteit CBG. 'Dit zijn hele mooie en geruststellende uitkomsten', vindt voorzitter Ton de Boer van het CBG.
De toezichthouders verwijzen naar veertien wetenschappelijke studies naar het onderwerp. Daaruit komt naar voren dat de onderzochte vaccins, van Pfizer/BioNTech en Moderna, geen gezondheidsproblemen veroorzaken bij zwangere vrouwen en hun ongeboren baby's. Milde bijwerkingen zoals pijn in de arm, vermoeidheid, hoofdpijn of koude rillingen komen net zo vaak voor onder vrouwen die in verwachting zijn als bij andere mensen.
'Geen risico op miskramen'
'De studies bevestigen dat de coronavaccins geen risico geven op miskramen, vroeggeboorten of andere problemen bij ongeboren baby's', vat het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen samen. De veiligheid van de andere coronavaccins tijdens de zwangerschap wordt nog verder beoordeeld.
Mate van veiligheid eerst onbekend
Toen de coronavaccins net op de markt kwamen, was nog niet bekend of ze veilig waren voor zwangere vrouwen. Toen dat daarna wel duidelijk werd, bleef bij sommigen twijfel. Diverse onderzoeken maakten vorig jaar duidelijk dat niet-vaccineren juist wel leidt tot hogere risico's voor zwangeren en hun ongeboren baby's. Zo toonde gynaecoloog Sam Schoenmakers van het Erasmus MC in Rotterdam aan dat het virus de placenta kapot kon maken, zelfs bij een milde besmetting. Zeker dertien kindjes in de Randstad werden daardoor dood geboren. Hun moeders waren ongevaccineerd.
NVOG benadrukt al langer de veiligheid voor zwangeren
De Nederlandse Vereniging voor Obstetrie & Gynaecologie (NVOG) benadrukt al langer dat de coronavaccins veilig en effectief zijn voor zwangere vrouwen. De gynaecologen wijzen erop dat risico's van ernstige corona-infecties voor zwangere vrouwen aanzienlijk groter lijken.
Of er qua risico's voor zwangere vrouwen een verschil is tussen de deltavariant en de omikronvariant, die sinds kort het meeste voorkomt, is nog niet duidelijk. In het algemeen wijst onderzoek wel uit dat omikron een stuk minder vaak tot ernstige ziekte leidt dan delta.