Geweldige smartphone trends voor 2022
Wat worden dé smartphone trends voor 2022? We nemen je in een vogelvlucht mee in de interessantste telefoonontwikkelingen. Van reparatieknallers, batterijboosters tot aan opvouwbare telefoons en selfieverstoppers. Je leest het hier!
Aandacht voor duurzaamheid en lange softwareondersteuning
In het afgelopen jaar is er steeds meer aandacht gekomen voor reparaties van smartphones. Zo kwam de Nederlandse milieuvriendelijkere smartphone Fairphone 4 op de markt en kondigde Apple Self Service-reparaties aan. Daarmee krijgen consumenten die hun eigen reparaties willen doen beschikking over originele Apple-onderdelen en tools. Hopelijk volgen andere merken in 2022, zodat we langer met onze huidige smartphone of refurbished telefoon kunnen doen.
De volgende stap is dat een mainstream smartphonemerk een telefoon lanceert die zich focust op de repareerbaarheid en beschikbaarheid van reserveonderdelen. Misschien trekt Sony de kar, nu LG is gestopt met het maken van smartphones? In ieder geval moeten en kunnen telefoons duurzamer geproduceerd worden vindt de Europese Commissie.
Intussen wordt de lange softwareondersteuning als een subtrend gezien. Fabrikanten zullen naar verwachting hun updatebeleid verbeteren. Zo werd vorig jaar het steeds normaler om smartphones drie jaar te ondersteunen na release. Inmiddels zitten veel modellen van bijvoorbeeld Samsung al op vier jaar. Google legde de lat wat hoger door de teller op vijf jaar te zetten voor de Pixel 6-serie. Apple is met 6 jaar het boegbeeld en doet dit al een tijdje met zijn iPhones.
Scherm wordt groter en toename in accucapaciteit komt tot stilstand
De nieuwste smartphones hebben steeds meer batterijcapaciteit. Echter, laat de jaarlijkse test van Tweakers goed zien dat de toename in accucapaciteit bijna tot stilstand komt (gebaseerd op verschillende type en merken telefoons). Met een gemiddelde accuduur van 12,5 uur in 2021, is dit een stijging van zes minuten ten opzichte van 2020. De topper van dit jaar was de iPhone 13 Pro Max, die het 20 uur en 43 minuten uithield in deze test. De mediaan ligt bij de Google Pixel 6 met 12 uur en 22 minuten.
Voorlopig betekent een grote batterijcapaciteit dat de grootte van het scherm met deze ontwikkeling meebeweegt. Kijk naar de iPhone 13 Pro Max en de Samsung Galaxy S21 Ultra. Apple denkt in de 12-serie ook nog aan de kleintjes met bijvoorbeeld een iPhone 12 mini. Maar naar verluidt stopt Apple met de mini-iPhones. De iPhone 14 en iPhone 14 Pro worden de iPhones met het kleinste schermformaat: 6,1 inch.
Veel smartphones laad je in een mum van tijd op. Vooral de Chinese fabrikanten zoals OPPO, Xiaomi en OnePlus blinken hier in uit. Een OnePlus 9 Pro laad je met een vermogen van 65 watt in ongeveer 30 minuten van 0 naar 100 procent op. De Xiaomi 12 met 120 watt doet hier nog geen 20 minuten over. Eenmaal gewend aan snelladen, wil je er niet meer van af. Merken als Sony en Samsung behalen deze snellaadtijd in 2022 wellicht ook met hun toestellen.
Opvouwbare en vleugeltelefoons vliegen nauwelijks de deur uit
Al van telefoons met andere vormen gehoord? We schreven afgelopen jaar al eens eerder over opvouwbare telefoons. Deze smartphone trend zet in 2022 stilletjes door. De bekende Samsung Galaxy Z Fold3 en de LG Wing verrijkten het straatbeeld, maar door het hoge prijskaartje laat de gemiddelde consument ze in Nederland nog links liggen.
In thuisland Zuid-Korea rijzen de verkoopcijfers van de goedkopere Galaxy Z Flip 3 wel de pan uit. Of opvouwbare telefoons de markt in Nederland gaan veroveren? Dat is nog te vroeg om te zeggen. Wellicht volgt Nederland in 2022 ook.
Selfiecamera zit verstopt en de uitschuifbare lens komt misschien terug
Je selfiecamera zit in steeds meer telefoons verstopt. ‘De notch’ oftewel de inkeping aan de bovenkant van je telefoon), dikke schermranden en zelfs een cameragat: fabrikanten zoeken al jaren een manier om de selfiecamera subtiel weg te werken. Een scherm dat de volledige voorkant bedekt, zonder dat een selfiecamera zichtbaar is, zal een betere kijkervaring opleveren. De geruchten zijn dat het Chinese bedrijf Realme in 2022 relatief goedkope smartphones op de markt gaat brengen met de selfiecamera weggewerkt onder het display. Je lens valt hierdoor tijdens het dagelijks gebruik van je telefoon niet op. Samsung deed het ook op de Samsung Z Fold 3, maar geen enkel ander Samsung-model kreeg deze functie gezien de camerakwaliteit tegenviel. Volgens geruchten werkt Apple aan een herontwerp voor de iPhone 14, waarbij de selfiecamera verstopt zit in een gaatje in het scherm. Niet volledig weggestopt in het display, omdat de Face-ID technologie dit nog amper ondersteunt.
Geen trend, wel een leuke ontwikkeling is de uitschuifbare lens. Je kent zulke lenzen vast nog wel van een compact camera. Of van de Samsung Galaxy K Zoom die in 2013 verscheen. Een uitschuifbare lens maakt meer optisch zoombereik mogelijk. Eerst zien of deze ontwikkeling doorbreekt, dan pas geloven.
NFC breekt verder door in mogelijkheden
De NFC-technologie, wat staat voor Near Field Communications, stijgt ieder jaar in populariteit. Het contactloos betalen met je mobiel is de bekendste vorm van NFC. Het Nederlandse bedrijf WizardCard omarmt deze technologie met een ‘digitaal’ visitekaartje. Ook het Spaanse bedrijf Blinki heeft een hippere variant om je socialmediakanalen binnen enkele seconden met vrienden en familie te delen.
De toekomst van NFC ziet er veelbelovend uit. NFC-chips zijn goedkoop om te produceren en dienen in een telefoon bijvoorbeeld ter vervanging van je hotelkamersleutel.
Welke smartphone trend zal jij in 2022 gaan omarmen of ben je liever kwijt dan rijk?