Refurbished smartphones: slim en goedkoper
Een alternatief voor een gloednieuwe smartphone met dito prijskaartje? Ja, die is er! Refurbished telefoons zijn helemaal hét ding en Simyo verkoopt ze! Naast een zacht(er) prijskaartje is het duurzaam én zijn veel telefoons gewoon zo goed als nieuw. Wat de voor- en nadelen zijn van ‘opgeknapte’ telefoons, en waar je op moet letten lees je in dit blog.
Refurbished telefoons: dit zijn ze dus
‘Refurbish’ is Engels voor opknappen. Kies jij voor een refurbished smartphone? Dan krijg je een gebruikt toestel dat opnieuw in de verkoop gaat. Nadat de vorige eigenaar ‘m heeft ingeleverd, wordt hij gereset, getest en opgepoetst. Eventueel worden de kapotte of beschadigde onderdelen vervangen.
En wat kost dat dan?
Goede vraag! Want als je voor een refurbished telefoon gaat betaal je uiteraard veel minder dan je voor een nieuw toestel zou betalen. Maar hoeveel dat scheelt? Dat hangt af van het toestel zelf. Want is het toestel iets nieuwer, heeft het steengoede specs of kleine uiterlijke beschadigingen (zoals een klein krasje op de achterkant), dan beïnvloedt dat de prijs. Daarnaast zijn refurbished iPhones duurder dan refurbished Android-telefoons, dit omdat iPhones voor een langere periode software-updates krijgen. Maar over het algemeen geldt ook dat de prijsverschillen tussen verschillende aanbieders groot zijn, dus je doet er zeker goed aan om even een flink rondje prijzen te vergelijken.
Hoelang gaat een refurbished telefoon mee?
Dat is afhankelijk van een paar factoren. Een algemene regel is: hoe ouder het model, hoe sneller je ‘m moet afschrijven. Verder is de staat van het toestel belangrijk. Als het goed is zijn alle beschadigde en kapotte onderdelen vervangen. Maar het zou kunnen dat een beschadiging of defect niet is opgemerkt, of kort na de aankoop optreedt. Bovendien worden vervangende onderdelen soms uit andere gebruikte telefoons gehaald, terwijl de nieuwe onderdelen die worden geplaatst van een B-merk kunnen zijn.
Tip: staar je niet blind op kwalificaties van winkels zoals ‘zo goed als nieuw’ of ‘zichtbaar gebruikt’. Dat gaat vooral over zichtbare onderdelen zoals de behuizing, het scherm en (eventueel) de accu. Het zegt weinig over de staat van onderdelen binnenin, zoals het moederbord en de camera, want dat zijn uiteindelijk de belangrijkste onderdelen.
Welke toestellen worden refurbished?
Dat zijn diverse merken en modellen. Van iPhones tot Android-telefoons. Het hangt net van de aanbieder af wat het aanbod is. Zo verkoopt Simyo op dit moment drie verschillende refurbished iPhones: een iPhone 8, een iPhone X en een iPhone SE.
De hardware van iPhones zijn erg bestendig en de toestellen ontvangen bijzonder lang updates van het besturingssysteem iOS. Vanaf iPhone 6S kunnen iPhones worden geüpdatet naar de nieuwste versie iOS 15 (maar nóg oudere iPhones niet meer). Android-telefoons van bijvoorbeeld Samsung krijgen weinig software-updates. Het maximum voor nieuwe Android-updates ligt vaak op twee jaar, voor beveiligingsupdates is dit vaak wat langer. Een voordeel van Samsung is dan weer dat vervangende onderdelen veel makkelijker zijn te krijgen, waardoor een refurbished Android-telefoon vaak iets goedkoper is. Over het algemeen zijn iPhones en Galaxy telefoons nieuw behoorlijk prijzig, vooral iPhones doen er lang over om in prijs te zakken. Daarom is een refurbished telefoon een minder kostbaar en slim alternatief.
Waar moet je op letten bij het kopen van een refurbished telefoon?
Nu je iets meer weet over refurbished smartphones, gaat er misschien wel een klein vuurtje branden. Overweeg je om een refurbished telefoon te kopen? Wat goed! Want je bent daarmee niet alleen heel duurzaam bezig, wanneer je een goede aankoop doet ben jij de grootste winnaar in dit verhaal. Er is veel aanbod van refurbished smartphones, en de kwaliteit is in Nederland over het algemeen dik in orde. Maar uiteraard ben je in het maken van je keuze kritisch en vooral voorzichtig, want je wil te allen tijde een miskoop voorkomen. Daarom hebben we de punten waar je op moet letten voor je op een rijtje gezet.
Het ‘Keurmerk Refurbished’
Om jou als koper te beschermen, is er door Techniek Nederland in 2019 speciaal voor refurbished iPhones een officieel refurbished keurmerk in het leven geroepen: het Keurmerk Refurbished. Het keurmerk zorgt ervoor dat de kwaliteit en de betrouwbaarheid van verschillende refurbished verkopers wordt gewaarborgd. Daarnaast zorgt het ervoor dat jij als koper meer duidelijkheid hebt over je potentiële aankoop én meer vertrouwen hebt in wat je koopt. Want sommige mensen zullen twijfelen of een refurbished telefoon wel betrouwbaar is, met dit keurmerk word je als koper beschermd.
Zo maakt het Keurmerk Refurbished onderscheid tussen drie verschillende klasse refurbished telefoons:
Klasse A: Zo goed als nieuw (Simyo verkoopt enkel deze klasse).
Klasse B: Licht gebruikt.
Klasse C: Zichtbaar gebruikt.
Heb je een telefoon op het oog? Kijk dan of de verkoper aan dit keurmerk voldoet, want alleen verkopers die voldoen aan de strenge kwaliteitseisen die bij dit keurmerk horen, mogen dit keurmerk gebruiken. Ook wordt elk jaar opnieuw gekeken of deze verkopers nog voldoen aan deze eisen en worden ze opnieuw gekeurd. Wanneer een refurbished telefoon niet aan de eisen van het keurmerk voldoet, dan krijgt hij dit keurmerk niet. Dan is de kans op een misser dus vele malen groter. Dit keurmerk is er nu nog enkel voor refurbished iPhones, maar later waarschijnlijk ook voor refurbished Androids.
Het vervangen en repareren van haperende of kapotte onderdelen
Wanneer je een refurbished telefoon koopt, dan mag je verwachten dat de verkoper inderdaad alle haperende, beschadigde of kapotte onderdelen heeft vervangen. Meestal worden hiervoor originele onderdelen van de fabrikant gebruikt, maar het kan ook zijn dat de onderdelen uit een andere telefoon worden gehaald of dat er namaak onderdelen in de telefoon gezet worden. Wanneer jouw verkoper het Keurmerk Refurbished heeft, dan is de verkoper verplicht om originele onderdelen in de telefoon te zetten en weet je zeker dat het goed zit. Wanneer je een telefoon koopt bij een zaak zonder dit keurmerk, moet je extra goed opletten. Want aan de buitenkant kun je niet zien wat er aan de binnenkant is vervangen.
Hoe zit het met refurbished telefoons bij Simyo?
Ook Simyo verkoopt refurbished telefoons. Daarvoor werken wij samen met een partij die alle telefoons grondig naloopt en keurt: Forza. Na een flinke technische controle (door mensen en robots), waarbij naar meer dan 50 technische aspecten wordt gekeken, wordt de telefoon goedgekeurd of afgekeurd. Alle refurbished toestellen die Simyo verkoopt hebben slechts één tot maximaal drie zeer kleine gebruikssporen (vaak is dit een krasje op de behuizing), dit zijn dus alleen telefoons uit Klasse A (zo goed als nieuw). Dat betekent dat jij sowieso de allerhoogste kwaliteit en beste refurbished telefoons in handen krijgt.
Wat doe je met je oude telefoon?
Heb je een mooie refurbished telefoon gekocht voor je telefoonabonnement? Kijk eens aan! Dan is het een mooi moment voor de volgende stap, namelijk: wat te doen met je vorige telefoon? Het zou zonde zijn als je deze laat slingeren in een la tussen andere vergeten oude toestellen, toch? Wellicht kun je je smartphone verkopen.
Overstappen op refurbished met Simyo
Ben je al Simyo-klant, of ben je op zoek naar een nieuw abonnement bij Simyo? Da’s mooi! Want dat betekent dat jij ook kunt kiezen voor een refurbished telefoon. Simyo verkoopt refurbished telefoons altijd in combinatie met een abonnement, dat betekent dat jij in één klap verzekerd bent van een goede telefoon én een fijn abonnement dat je naar eigen wens kunt inrichten.