Minder implantaatbijwerkingen gemeld, maar: meer aandacht voor meldpunt nodig
Minder mensen hebben afgelopen jaar geklaagd over de gevolgen van implantaten, meldt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). In een eerdere reactie op uitzendingen van Radar over de Implant Files zei minister Bruno Bruins (Medische Zorg) dat er meer aandacht moet komen voor het Meldpunt en Expertisecentrum Bijwerkingen Implantaten. Mensen kunnen daar terecht om bijwerkingen en incidenten met implantaten te melden.
Of patiënten de weg weten te vinden naar het meldpunt is dus de vraag. Bruins wil dat patiënten en artsen worden gestimuleerd om incidenten en bijwerkingen te rapporteren. Bruins zei eerder: 'Alleen dan kunnen anderen hiervan leren en kan er samen voor worden gezorgd dat medische hulpmiddelen steeds veiliger worden.'
Meeste meldingen over borstimplantaten
Het Meldpunt en Expertisecentrum Bijwerkingen Implantaten ontving in 2018 162 meldingen van vermoede bijwerkingen (in 2017 waren dat er 264). De meldingen gingen over 181 implantaten. Het totaal aantal bijwerkingen waarover meldingen binnenkwamen was 842. De meldingen die het RIVM ontvangt gaan vooral over vermoeidheid en gewrichtspijn. Ook vinden mensen dat ze minder zelfstandig zijn geworden.
Volgens het RIVM gaan de meeste meldingen (64 procent) vorig jaar, net als in 2017, over gezondheidsklachten door een borstimplantaat. Radar heeft meerdere keren aandacht besteed aan nog de onrust rondom borstimplantaten. Het aantal Nederlandse vrouwen dat een vorm van kanker heeft gekregen door borstimplantaten is ruim 60 procent hoger dan eerder bekend was. Dat blijkt uit cijfers die Radar en Trouw hebben gekregen van de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ). Bruins deed vorige week een oproep aan de Nederlandse plastisch chirurgen om de borstimplantaten voorlopig niet meer te gebruiken.
Heb jij een implantaat en wil je een bijwerking melden? Dat kan hier.
Implant Files
Wereldwijd is er, na publicaties van de Implant Files, onrust rondom borstimplantaten. Radar en dagblad Trouw waren de initiatiefnemers van een internationaal onderzoek naar implantaten, de Implant Files. Wat bleek: controle op medische hulpmiddelen en implantaten is wereldwijd zo gebrekkig dat ernstige bijwerkingen lang onopgemerkt blijven en levens in gevaar komen.