Telecomaanbieders stellen uitrol van 5G bij Amerikaanse luchthavens uit
Providers Verizon en AT&T geven gehoor aan het verzoek om nieuwe 5G-netwerken in de buurt van vliegvelden in de Verenigde Staten met twee weken uit te stellen. Amerikaanse luchtvaartmaatschappijen hadden daarvoor een noodverzoek ingediend bij de luchtvaartautoriteit, omdat 5G volgens hen vluchten kan verstoren.
Verizon liet na urenlang overleg met onder meer luchtvaartautoriteit FCC weten dat het bedrijf had ingestemd met uitstel van twee weken. "We beloven dat we dit land in januari nog ons 5G-netwerk kunnen brengen", aldus de provider. AT&T liet weten in te stemmen op verzoek van de Amerikaanse minister van Transport, Pete Buttigieg.
De FCC had telecomaanbieders toestemming gegeven om vanaf woensdag te beginnen met het aanbieden van 5G-diensten in de VS, waarmee onder meer sneller internet mogelijk is. Maar de nieuwe technologie dreigt apparatuur in vliegtuigen en helikopters te verstoren, vreest de luchtvaartbranche. Het gaat dan om apparatuur die de hoogte van toestellen volgt.
De verstoringen zouden vertragingen, omleidingen en annuleringen kunnen veroorzaken en landingen bij slecht zicht onmogelijk maken. De branche vreest dat de problemen rond 5G tot een kostenpost van 2,1 miljard dollar (zo'n 1,85 miljard euro) aan vluchtverstoringen zullen leiden.
Verizon en AT&T beweren dat de 5G-signalen voldoende zijn gescheiden van de frequenties die door hoogtemeters worden gebruikt. Brancheorganisatie CTIA, waar de telecomaanbieders bij aangesloten zijn, stelt dat 5G in bijna veertig landen veilig werkt en daar geen schadelijke storingen voor de luchtvaartactiviteiten veroorzaakt.