Huawei had afgelopen jaar flink te lijden onder aanhoudende sancties
Aanhoudende sancties tegen Huawei laten duidelijke sporen na in de resultaten van het Chinese techbedrijf. De inkomsten van Huawei zijn dit jaar met een derde gedaald ten opzichte van een jaar eerder. Door de Amerikaanse maatregelen verkocht het bedrijf een stuk minder telefoons.
De inkomsten van Huawei zijn dit jaar met 29 procent gedaald tot 634 miljard yuan (88 miljard euro), meldde voorzitter Guo Ping in een nieuwjaarsboodschap. Volgens hem is er "ondanks alle beproevingen" hard gewerkt om "substantiële waarde te creëren voor klanten en lokale gemeenschappen". Guo merkte daarbij ook op dat de prestaties van het bedrijf in lijn met de verwachtingen waren.
Huaweis inkomsten zijn ook mede door het van de hand doen van zijn budgettelefoonmerk Honor gedaald. Dat werd eind vorig jaar verkocht. Het concern is niet beursgenoteerd. Verdere financiële details werden niet gegeven.
Huawei wordt door de Verenigde Staten beschuldigd van spionage voor de Chinese overheid, iets wat het bedrijf altijd heeft ontkend. Het bedrijf werd door de voormalige Amerikaanse president Donald Trump op een zwarte lijst gezet, waar het sindsdien niet meer af is gekomen. Daardoor is apparatuur van Huawei niet welkom in communicatie- of netwerkapparatuur en mogen Amerikaanse bedrijven geen zaken doen met het bedrijf.
Nieuwe telefoons van Huawei zijn sindsdien niet meer voorzien van Google-diensten en -apps, maar van eigen software. Daardoor ontbreken veelgebruikte apps als Google Maps en YouTube.
Ook in andere landen wordt Huawei geweerd. Zo levert het bedrijf in Nederland bijvoorbeeld geen kernapparatuur voor 5G meer aan Nederlandse telecombedrijven.
Inzet op andere apparatuur
De sancties tegen het bedrijf dwingen Huawei ertoe ook andere activiteiten te ontplooien. Zo houdt het bedrijf zich bezig met IT-oplossingen voor bedrijven, ontwikkelt het draagbare gadgets, is het actief met gezondheidstechnologie, ontwikkelt het software en werkt het aan slimme voertuigen.
Ook werd Huawei ertoe gedwongen zijn eigen besturingssysteem te creëren, doordat het geen gebruik meer mocht maken van Googles besturingssysteem Android. De VS verbood Huawei ook om cruciale onderdelen zoals microchips aan te schaffen.
Het concern is 's werelds grootste leverancier van telecomnetwerkapparatuur. Daarnaast voerde het bedrijf ooit samen met Apple en Samsung de smartphonemarkt aan. Onder druk van de VS speelt het bedrijf in die markt nu een meer bescheiden rol.