Verhoogd eigen risico leverde nog nooit zoveel korting op als in 2022
De korting die je kunt krijgen door je eigen risico te verhogen, loopt op tot 336 euro per jaar. Dat bedrag was niet eerder zo hoog, blijkt uit cijfers van vergelijkingssite Zeker.com. Vooral de relatief onbekende merken verzekeraars bieden hogere kortingen.
Verzekeraars geven dit jaar fikse korting aan klanten die een hoog eigen risico kiezen. Het standaard eigen risico is 385 euro, maar een verzekeraar rekent een paar honderd euro minder premie als je het verhoogt naar het maximum van 885 euro.
De goedkoopste polissen
Kleinere namen op de verzekeringsmarkt geven vaak de hoogste kortingen, stelt Zeker.com. Zo kort Zorg en Zekerheid je premie met maar liefst 336 euro per jaar als je je eigen risico op 885 euro zet. Als je de goedkoopste basisverzekering kiest bij ZieZo (Zilveren Kruis), betaal je 108,25 euro premie per maand met een standaard eigen risico, tegenover 86,25 euro per maand met het maximale eigen risico. Dat scheelt 264 euro per jaar. Als je kiest voor de basisverzekering van FBTO met volledig vrije keuze in ziekenhuizen, kun je op precies evenveel korting rekenen bij een verhoogd eigen risico.
Eigen risico verhogen? Denk aan een buffer voor zorgkosten
Femke Koning van Zeker.com zegt daar wel bij: ‘Een verhoogd eigen risico is sowieso alleen maar aan te raden als je de volledige rekening van 885 euro zelf kunt betalen, in het geval je toch zorgkosten maakt.’
Eigen risico en de basisverzekering
Bedenk je ook dat eigen risico altijd alleen geldt voor zorg vanuit de basisverzekering. Veel mensen weten dat niet, maar bij geen enkele verzekeraar geldt het eigen risico voor aanvullende verzekering, zegt Koning.
Hoeveel risico neem je?
Het verschil tussen het laagste en hoogste eigen risico-bedrag is 500 euro: dat is hoeveel risico je neemt met een verhoging. Maar als je daar een korting van ongeveer 300 euro vanaf trekt, dan neem je dus eigenlijk een risico van 200 euro. ‘Kies je twee jaar achter elkaar voor een eigen risico van 885 euro en moet je daarvan één jaar toch die 500 euro betalen? Dan heb je alsnog 100 euro bespaard’, berekent Koning. Dit is vooral interessant voor gezonde mensen, zegt ze: ‘Degenen die de afgelopen jaren het eigen risico ook niet volledig hebben verbruikt.’
En corona dan?
Als je in het ziekenhuis belandt met corona, dan geldt daarvoor je eigen risico. Daarom verwacht Koning dat minder mensen dit jaar een hoog eigen risico kiezen. ‘Ik denk dat mensen tijdens de pandemie hiermee voorzichtiger zullen zijn’.