Met kanker in verband gebrachte borstimplantaten door Canada en Nederland niet meer gebruikt
Canada en Nederland hebben aangekondigd een eind te willen maken aan de verkoop van borstimplantaten die in verband zijn gebracht met een zeldzame vorm van kanker van het immuunsysteem. Ze sluiten daarmee aan bij een groeiende reeks toezichthouders wereldwijd die zich herbezinnen op de veiligheid van borstimplantaten.
Canada wil de verkoop van de Biocell-implantaten van Allergan 'uit voorzorg' stilleggen vanwege het risico op grootcellig anaplastisch lymfoom (BIA-ALCL).
'Om Canadese patiënten te behoeden voor het zeer kleine maar wel ernstige risico op BIA-ALCL, heeft de inspectie Allergan ingelicht over haar voornemen om de goedkeuring voor Biocell-implantaten uit voorzorg in te trekken', zo liet toezichthouder Canada Health in een persverklaring weten.
Tegelijkertijd heeft de Nederlandse minister voor Medische Zorg, Bruno Bruins, plastisch chirurgen verzocht tijdelijk geen macrogetextureerde en polyurethaan gecoate borstimplantaten te gebruiken. Deze twee types implantaten zijn in verband gebracht met een verhoogde kans op BIA-ALCL.
Dit is een reactie op het twee dagen eerder door de Fransen autoriteiten afgekondigde verbod op diezelfde twee types implantaten.
'Mede onder druk van patiënten en de media hebben de gezondheidsrisico's van borstimplantaten nu duidelijk de aandacht van alle toezichthouders', zegt Anand Deva, een plastisch chirurg uit Sydney die veel onderzoek naar de veiligheid van borstimplantaten heeft gedaan.
Gevolg van uitkomsten van de Implant Files
De genomen maatregelen zijn een gevolg van de onthulling van afgelopen november in het door Radar en Trouw gestarte implantatendossier van het International Consortium of Investigative Journalists (ICIJ) dat duizenden vrouwen overal ter wereld gezondheidsproblemen hebben gekregen na het aanbrengen van een borstprothese.
De Canadese toezichthouder zegt Allergan vijftien dagen de tijd te geven om met nieuw bewijs te komen voor de veiligheid van de implantaten, en verkoop van de implantaten te verbieden als dat geen 'bevredigend resultaat' oplevert.
Onderzoek moet voor meireces afgerond zijn
Minister Bruins schrijft dat het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) het onderzoek naar de veiligheid van getextureerde borstimplantaten nog voor het meireces moet hebben afgerond en dat hij de verkoop van de betreffende implantaten tot die tijd stillegt. 'Afhankelijk van de uitkomsten van het RIVM-onderzoek zullen er verdere gepaste maatregelen worden getroffen', schrijft de minister.
Dit volgt allemaal op recent onderzoek dat uitwijst dat macrogetextureerde en polyurethaan gecoate borstimplantaten een groter risico op BIA-ALCL opleveren dan andere typen borstprothesen, waaronder microgetextureerde implantaten.
Macrogetextureerde implantaten hebben een oppervlak dat wel vergeleken wordt met schuurpapier. Dat oppervlak hecht gemakkelijker aan het omringende weefsel, zodat de prothese beter in de door de chirurg aangebrachte holte blijft liggen.
Volgens een studie die nog moet uitkomen, is de kans op BIA-ALCL met polyurethaan borstimplantaten van Silimed 23 keer groter en met de macrogetextureerde Biocell-implantaten van Allergan 16 keer groter dan met Siltex-implantaten van Johnson & Johnson. Dit onderzoek op basis van gegevens uit Australië en Nieuw-Zeeland verschijnt in het meinummer van het tijdschrift Plastic and Reconstructive Surgery.
Lees ook: Bepaalde borstimplantaten voorlopig niet gebruikt vanwege kans op kanker
Implant Files
Wereldwijd is er, na publicaties van de Implant Files, onrust rondom borstimplantaten. Radar en dagblad Trouw waren de initiatiefnemers van een internationaal onderzoek naar implantaten, de Implant Files. Wat bleek: controle op medische hulpmiddelen en implantaten is wereldwijd zo gebrekkig dat ernstige bijwerkingen lang onopgemerkt blijven en levens in gevaar komen.
Radar besteedde meerdere keren aandacht aan borstimplantaten.
Terugkijken: 'Stop met borstimplantaten tot de veiligheid bewezen is'
Terugkijken: FDA waarschuwt: 'Alle borstimplantaten kunnen lymfeklierkanker veroorzaken
Heb jij binnenkort een gesprek met je dokter over een implantaat? Gebruik deze checklist om je voor te bereiden.
Maandag 8 april besteedt Radar aandacht aan dit nieuws. Kijk om 20:30 uur op NPO 1 naar Radar.