Parodontax verandert zijn tandpasta wéér - met een omstreden ingrediënt
Parodontax heeft de samenstelling van zijn tandpasta wéér veranderd. De vorige wijziging in 2020 leidde tot veel onvrede: mensen klaagden over de smaak en textuur. Valt de nieuwste formule wél in de smaak? En waarom zit daar een kleurstof in die binnenkort wordt verboden?
Een golf aan klachten overspoelde Radar toen Parodontax in 2020 de samenstelling van zijn tandpasta veranderde. De natuurlijke kruiden- en plantenextracten waren verdwenen in de nieuwe formule en daarmee was de tandpasta zijn karakteristieke smaak verloren. Klanten vonden het maar een ‘laf roze smeerseltje’.
Zout en zoet in de Parodontax-tube
GSK, het concern achter Parodontax, lichtte de verandering toe: ‘Recent consumentenonderzoek heeft uitgewezen dat een groot deel van de mensen die nieuw zijn binnen het merk Parodontax, de voorkeur geeft aan de smaak wanneer de kruidensmaakstoffen worden verwijderd,’ zei een woordvoerder. Vrij vertaald: de wijziging moest nieuwe klanten aantrekken, ook al beviel hij bestaande klanten niet.
Intussen is er dus weer een verandering doorgevoerd. In juli 2021 veranderde Parodontax de formules voor de varianten Original, Whitening en Extra Fresh. De GSK-woordvoerder stelt dat de ‘smaakingrediënten verder zijn gefinetuned’ en dat de pasta minder kruidig is geworden. Ook deze vernieuwing is bedoeld om ‘smaakacceptatie’ te vergroten en dus meer mensen te bereiken, legt ze uit. Maar wórdt de smaak wel geaccepteerd?
Proef de nieuwe tandpasta
We vroegen het aan onze Instagram-volgers. Van de vele reacties waren er slechts een paar positief; de rest kwam van ontevreden klanten, zoals Latifa. Latifa gebruikte jarenlang Parodontax, maar ze vindt de tandpasta niet meer zo goed sinds de formule is gewijzigd. ‘Het smaakt naar zand,’ zegt ze over de laatste versie.
Ook Niek is niet tevreden. Toen hij recent zijn laatste ‘oude’ tube opmaakte, kocht hij tubes Extra Fresh met de ‘nieuwe verbeterde formule’. Niek zegt: ‘De smaak en het gevoel als je klaar bent met poetsen zijn ronduit slecht. Chemisch, zoet en verre van ‘extra fresh’. Parodontax hielp tevens goed tegen aften, maar nu ben ik op zoek naar een alternatief.’
Welke ingrediënten zijn veranderd in de formule?
Er zitten drie nieuwe ingrediënten in de recentste Original-formule. Twee daarvan zijn bedoeld voor de smaak en geur: steviolglycosiden geven zoetheid en limoneen is een geurstof die naar citrus ruikt.
Titaniumdioxide: een bijna verboden additief
Het derde ingrediënt is titaniumdioxide, ook wel titaandioxide of E171. Het is een kleurstof die nu nog wordt gebruikt om bijvoorbeeld kauwgom of geglazuurd gebak een witte glans te geven. De stof wordt in 2022 echter verboden in voedsel, omdat de Europese voedselwaakhond (EFSA) niet kan uitsluiten dat hij DNA-schade veroorzaakt. Onderzoek van het RIVM kan tevens niet uitsluiten dat titaniumdioxide de lever beschadigt.
GSK zegt zich bewust te zijn van ‘de (niet-bindende) opinie van de EFSA over het gebruik van titaniumdioxide als een voedseladditief.’ De woordvoerder wijst erop dat de Europese Commissie zegt dat producten met titaniumdioxide veilig gebruikt kunnen blijven worden tijdens de transitieperiode die voorafgaat aan het verbod. Ze voegt toe: ‘We houden de veiligheid van al onze producten constant en proactief in de gaten.’
Wat als je de oude formule terug wilt?
Veel mensen laten ons weten dat ze simpelweg de originele samenstelling van de tandpasta terug willen. Er zijn geen plannen om oude Parodontax-formules terug te brengen, laat de woordvoerder weten, maar GSK ‘blijft luisteren naar de behoeften van klanten’.