Hoe verberg je foto’s, bestanden of apps op je telefoon?
Natuurlijk beveilig je jouw telefoon met een code, maar als je bepaalde foto’s, video’s, apps of bestanden liever extra veilig en voor jezelf houdt, kun je ze gelukkig verbergen. Met deze handige apps doe je dat in een handomdraai.
Foto’s en video’s verbergen op je iPhone
iPhones zijn standaard uitgerust met de optie om foto’s en video’s te verbergen. Kies daarbij eerst de foto’s en video’s die je uit de galerij wilt verwijderen, druk op de deelknop en vervolgens op ‘Verberg’. Je kunt ze nog wel terugvinden in de map ‘Verborgen’. Wie gebruikmaakt van iOS 14 of een latere versie, kan deze verborgen map vervolgens óók weer verbergen.
Foto’s en video’s verbergen in Android
Op een Android-smartphone verberg je foto’s en video’s het makkelijkst door ze in de Google Photos-app te archiveren. Selecteer in die app het beeldmateriaal dat je wilt verbergen, tik rechts bovenin op de drie puntjes en kies voor ‘Archiveren’. De foto’s en video’s verschijnen nu niet meer in je galerij, maar zijn via het zijmenu onder de optie ‘Archief’ terug te vinden.
Je kunt hier ook een externe app voor gebruiken. Het toepasselijk genaamde Foto’s en video’s verbergen uit de stal van Colifer Lab (Android, gratis) is erg gebruiksvriendelijk. Selecteer de video’s of foto’s in je galerij, via de knop voor delen kun je vervolgens kiezen voor verbergen.
Bestanden onzichtbaar maken
Niet alleen foto’s of video’s kunnen gevoelige informatie bevatten. Zo kan het zijn dat je PDF-bestanden of audio-opnamen wilt verbergen.
Op je iPhone bestaat daar een trucje voor: verander de bestandsnaam door er een punt voor te zetten. Ze verschijnen dan niet langer in het overzicht van jouw bestanden. Via de zoekfunctie kun je ze wél terugvinden.
Op je Android-telefoon maak je die onzichtbaar met File Hide Expert (Android). In die applicatie selecteer je eenvoudig de bestanden die je wilt verstoppen. Via deze app zelf kun je er nog wel bij. Tip: bescherm deze app met een wachtwoord voor maximale privacy.
Apps verbergen op iPhone
Het kan ook zijn dat je een complete app wilt verbergen, bijvoorbeeld WhatsApp of Facebook Messenger. Zo voorkom je bijvoorbeeld dat iemand – zoals je kind – jouw privéberichten leest of, erger nog, berichten uit je naam verstuurt. Een andere goede reden om een app te verbergen kan zelfbescherming zijn. Denk aan productiever worden door het beperken van je social media-gebruik. Met het verbergen van apps werp je een soort barrière op waar je eerst overheen moet.
Op de iPhone kun je apps ‘verbergen’ door ze in mappen te zetten. Die mappen kunnen meerdere pagina’s bevatten. Een app op een tweede pagina zie je niet in de ‘preview’ van de map.
Gebruik je iOS 14 of een latere versie? Dan kun je apps ook verbergen. Daarvoor houd je het icoontje ingedrukt tot je een minnetje kunt indrukken. Kies daarna voor de optie ‘Verplaats naar Appbibliotheek’ om hem toch nog makkelijk vindbaar te maken.
Met iOS 14 of een nieuwere versie van het besturingssysteem kun je bovendien zelfs complete pagina’s van je thuisscherm verbergen. Om dat te doen, volg je deze stappen:
Druk het thuisscherm in tot de icoontjes beginnen te wiebelen.
Tik op de bolletjes onderaan je thuisscherm.
Schakel het vinkje uit van de pagina die je wilt verbergen.
Apps verbergen in Android
Op Android-telefoons vind je geen standaardfuncties om apps te verbergen. Wel bestaan er apps voor. De App Hider (Android, gratis) stelt je in staat om één of meerdere apps te verstoppen.
Hoe het werkt? Je maakt een kloon van de gewenste apps in App Hider, waarna je de oorspronkelijke apps kunt verwijderen. De klonen blijven bewaard en via App Hider heb je er nog steeds toegang toe.
Voor extra discretie kun je de naam en het icoontje van App Hider veranderen. Zo ziet hij eruit als een onschuldige rekenmachine. Sterker nog: het ís gewoon een rekenmachine. Maar als je de juiste code intikt, komen jouw verborgen apps weer tevoorschijn.