Tandartskosten lopen hoog op door betalingsregeling Infomedics
Schuldenexperts en zorgdeskundigen melden tegenover RTL Nieuws dat Infomedics moet stoppen met dure betalingsregelingen. Het bedrijf neemt rekeningen op namens tandartsen en vraagt nu tot 40 euro extra als iemand in termijnen wil betalen.
Infomedics rekent per termijn vijf euro administratiekosten. Dit betekent dat als je in acht termijnen wil betalen, je veertig euro meer kwijt bent. De meningen van experts zijn verdeeld of dit rechtmatig is.
‘Dit houdt geen stand als het voor de rechter komt’
In de wet staat dat een schuldeiser wel de incassokosten aan de consument mag aanrekenen, als diegene niet betaald. Daar is bij Infomedics geen sprake van, aangezien deze extra kosten direct bij de betalingsregeling zitten. Schuldhulpverleningsorganisatie NVVK is daarom van mening dat als dit voor de rechter komt, de extra kosten geen stand houden.
Hoogleraar gezondheidseconomie, Marcel Canoy, deelt die mening niet. ‘Maar het is wel wrang. Juist de mensen die moeite hebben met betalen, worden hiermee getroffen.’Het is volgens Canoy aan de politiek om te bepalen of het raadzam is. ‘Als het antwoord daarop 'nee' is, moet de Tweede Kamer er iets aan gaan doen.’
‘Onderaan de streep maken we verlies’
Als patiënt krijg je vaak geen rekening te zien. Veel van de zorg valt onder het basispakket en komt rechtstreeks bij de verzekering terecht. Zorgverleners zoals tandartsen, fysiotherapeuten en opticiens vallen hier niet onder en moeten daarom zelf achter hun facturen aan.
Om tijd en geld te winnen worden deze werkzaamheden vaak aan bedrijven zoals Infomedics uitbesteed. Dit uitbesteden heet ‘factoring’. Hiervoor draagt Infomedics wel het risico van wanbetalers. Als kosten moeten zorgverleners een percentage van de jaaromzet en een vast bedrag per factuur betalen. Infomedics verwacht dit jaar 17 miljoen facturen te sturen namens 7.500 zorgaanbieders en 125.000 betalingsregelingen af te sluiten. Het bedrijf had vorig jaar een omzet van 59 miljoen euro, waarvan 25 miljoen euro bruto winst.
Het factureringsbedrijf zegt dat de kosten nodig zijn om hun eigen kosten te kunnen dekken. ‘Onderaan de streep maken we verlies op deze service. Eigenlijk zouden we circa 8 euro per termijn moeten rekenen’, zegt directeur Fred Bloem. Het bedrag moet er ook niet voor zorgen dat te veel mensen een regeling gaan aanvragen. ‘Anders worden wij een soort open deur voor gratis financiering. Mensen kunnen het geld dan gaan inzetten voor andere bestedingen en daar maken we het schuldenprobleem groter mee.’
‘Extra kosten zijn een doodlopende weg’
Het is niet gebruikelijk in de zorg om extra kosten voor een betalingsregeling te rekenen.
Het verplichte eigen risico kan zonder extra kosten in delen betaald worden. ‘Zorgverzekeraars hanteren het solidariteitsprincipe waarbij de kosten over iedereen worden uitgesmeerd. Wij doen dat niet, want dan zouden we de tarieven moeten verhogen voor alle zorgverleners’, aldus Infomedics.
De NVVK beschouwd de extra kosten van Infomedics als ‘een boete’ voor de consument, vertelt voorzitter Marco Florijn. ‘Die kan oplopen tot 40 euro op een rekening van 100 euro. Dat is ondoenlijk voor mensen die hun rekening al niet konden betalen. De tandarts is al duur, als je boven op het basisbedrag ook nog allemaal extra kosten krijgt, wordt het onbetaalbaar voor heel veel mensen.’
Volgens Florijn is het een doodlopend pad om deze kosten door te berekenen. ‘Als je het niet kunt betalen, dan kun je het zeker niet met een betalingsregeling waar extra kosten aan verbonden zitten’, zegt hij. ‘Ik zou Infomedics willen vragen om met ons te kijken naar hoe dit op een andere manier kan. Wij kennen ze als een organisatie die steeds beter zoekt naar goede dienstverlening en daar helpen we graag bij.’