'Jazeker, een dealbreaker!' Studieschuld verzwijgen niet meer mogelijk bij De Hypotheker
Het is niet meer mogelijk om je studieschuld te verzwijgen bij De Hypotheker. Dat meldt het adviesbureau op haar website. De schuld wordt voortaan standaard meegenomen in het digitaal verzamelen van documenten voor een hypotheekaanvraag.
'Er zijn signalen die erop wijzen dat potentiële kopers de studieschuld steeds vaker verzwijgen om meer te kunnen lenen voor de aankoop van een woning', aldus de organisatie.
Akkoord geven
Je studieschuld kan alleen worden opgevraagd met jouw toestemming. Ook in dit geval zal je dus eerst goedkeuring moeten verlenen, maar dit zal een vereiste zijn als onderdeel van je hypotheekadvies.
Radar besteedde onlangs aandacht aan het verzwijgen van je studieschuld en stelde vragen aan Thomas de Leeuw van hypotheekadviessite Ikbenfrits.nl. Je kunt het artikel hier lezen:
Studieschuld niet meer verzwijgen? Vijf vragen aan een expert
DUO geïntegreerd in app
Hoe werkt het? De overheidsportaal van Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) is nu ook in de Ockto-app geïntegreerd. In deze app dienen al de benodigde documenten digitaal te worden verzameld voor de acceptatie van de hypotheekaanvraag. Geldverstrekkers hebben toegang tot deze beveiligde database. 'Ockto versleutelt alle persoonlijke informatie, waardoor alleen de partij die toestemming heeft gekregen deze informatie kan inzien.'
De Hypotheker is de enige hypotheekadviseur die via bronontsluiting de studieschuld standaard in het hypotheekadvies meeneemt.
'Radar Extra De Woningnoodramp'
Andere partijen
Jasper Cuijten, directeur Business Development van De Hypotheker, hoopt dat andere partijen dit voorbeeld zullen volgen. 'Door DUO toe te voegen aan onze bronontsluiting, nemen wij onze verantwoordelijkheid.'
Het meenemen van de studieschuld in het hypotheekadvies is op basis van wet- en regelgeving van de Autoriteit Financiële Markten (AFM) al enige tijd verplicht om overkreditering te voorkomen. 'Een hypotheek moet haalbaar én betaalbaar zijn. Niet alleen nu, maar óók in de toekomst', aldus het adviesbureau.