Toezichthouder van Facebook gaat gesprek aan met klokkenluider Haugen
De toezichtraad van Facebook, de Oversight Board, gaat praten met klokkenluider Frances Haugen. De oud-medewerker van Facebook beschuldigt het bedrijf onder meer van onethisch handelen. Zo zou het bedrijf winst maken boven het welzijn van gebruikers zetten.
Haugen zei ook dat het bedrijf achter Facebook, Instagram en WhatsApp zo gesloten is dat zelfs de eigen Oversight Board niet goed weet wat zich intern afspeelt. Daarover sprak ze met onder meer The Wall Street Journal en het Amerikaanse Congres, waaraan ze duizenden interne documenten van Facebook overhandigde.
"Gezien de ernstige beweringen van mevrouw Haugen over Facebook hebben we haar uitgenodigd om de komende weken met de raad te spreken", meldt de toezichthouder. De Oversight Board zei verder te onderzoeken of Facebook wel volledig openheid van zaken gaf in eerdere antwoorden aan de raad.
Haugen, die als Facebook-medewerker verantwoordelijk was voor het tegengaan van desinformatie, sprak vorige week met Amerikaanse Congresleden over vermeende misstanden bij haar voormalige werkgever. Ze zei dat Facebook buiten de Verenigde Staten maar matig optreedt tegen haatberichten, wat onder meer zou hebben bijgedragen aan etnisch gemotiveerd geweld in Myanmar en Ethiopië. Ook bleek uit intern onderzoek van Instagram dat die app een negatieve invloed op het zelfbeeld van tieners heeft.
De Oversight Board hoopt dat Facebook op basis van de gesprekken met Haugen tot meer "transparantie en verantwoordelijkheid" bewogen wordt, schrijft de raad. Facebook riep de raad in 2020 in het leven als orgaan dat controleert of het bedrijf zich wel aan de eigen regels houdt. In totaal heeft de raad twintig leden, onder wie de Deense oud-premier Helle Thorning-Schmidt en Nobelprijswinnares Tawakkol Karman.