‘Jaarlijks honderden miljoenen euro’s aan medicijnen weggegooid’
Honderden miljoenen euro’s aan medicijnen worden ieder jaar in Nederland verspild. Dat schrijft De Telegraaf op basis van een rondgang bij zorginstellingen, zorgverleners en logistici.
Van de zeventien miljoen inwoners van Nederland gebruiken twaalf miljoen minstens een soort medicijn. Dat is buiten medicijnen zonder recept gerekend, zoals een paracetamolletje dat je bij de drogist kunt halen.
Groeiend gebruik van medicijnen
Nederlanders zijn de afgelopen jaren ook steeds meer medicijnen gaan gebruiken, vooral die voor hart- en vaatziekten. Alle medicijnen die we bij de apotheek ophalen, kosten in totaal zo’n 5 miljard euro per jaar, naast de 2,5 miljard euro aan medicijnen die in ziekenhuizen worden gebruikt. Aris Prins, voorzitter van apothekersorganisatie KNMP, vertelt De Telegraaf dat maagbeschermers de meest gebruikte geneesmiddelen zijn, met 2,6 miljoen gebruikers. Daarna volgen laxeermiddelen (1,2 miljoen gebruikers) en pijnstillers (0,8 miljoen gebruikers).
Verspilling
Medicijnen worden verspild, blijkt een rondgang langs apothekers, ziekenhuizen, zorgverzekeraars, patiënten en huisartsen. Artsen schrijven soms middelen voor die niet per se nodig zijn. Chronisch zieke patiënten blijven pillen slikken die in eerste instantie werkten, maar nu door vorderende leeftijd niet meer nodig zijn - of hen zelfs zieker maken. Bovendien blijven middelen soms ongebruikt in het medicijnkastje liggen. Niet iedereen blijft namelijk trouw de pillen slikken die hem of haar zijn voorgeschreven.
Misschien wel een miljard euro
Leo Kemps, directeur van een logistieke samenwerking tussen Brabantse universiteiten, onderzocht de verspilling van medicijnen in Noord-Brabant in 2019. Als je de resultaten van het onderzoek doortrekt naar heel Nederland, dan wordt er voor 600 tot 900 miljoen euro per jaar weggegooid. ‘Op basis van door apothekers vermelde recente cijfers kom ik zelfs op een totaalbedrag van ruim een miljard euro,’ stelt Kemps.
Zorgpartijen denken dat verspilling kan worden tegengegaan door de wet te veranderen. Het is nu verboden om medicijnen die zijn voorgeschreven aan een bepaalde patiënt, te laten hergebruiken door een andere. En volgens cijfers van het Zorginstituut Nederland kan er 19 miljoen euro bespaard worden op het overdadig voorschrijven van sterke maagzuurremmers.