Etiket met informatie over herkomst vis
Van elke vis moet bekend zijn waar die vandaan komt en hoe die is gevangen. Die informatie moet op een etiket staan, dat is al vier jaar verplicht.
Supermarkten houden zich aan deze verplichting, maar visdetailzaken niet of nauwelijks. Consumentenprogramma Kassa meldt dat de Vereniging van Nederlandse Visspecialisten VNV en de Good Fish Foundation de handen ineen hebben geslagen en samen de visdetailzaken gaan helpen bij het uitvoeren van de etiketteringsplicht. Daarmee is een belangrijke stap gezet richting de verduurzaming van de Nederlandse visdetailzaken, meldt Kassa.
Verplicht sinds december 2014
De Europese Commissie heeft etikettering van vis verplicht gesteld sinds december 2014. Op een etiket moet in ieder geval staat waar de vis is gevangen en hoe. Het primaire doel van de maatregel is om voor meer transparantie op de markt te zorgen zodat de consumenten hun producten met kennis van zaken kunnen kiezen. Volgens Kassa willen de meeste mensen (70 procent in een enquête onder 1140 mensen) die informatie inderdaad graag hebben.
Uitstervende tonijn en 'duurzame' paling?
Radar besteedde in 2017 al aandacht aan de slechte voorlichting in restaurants over vis. In veel eetgelegenheden kun je tonijn bestellen. Die vis wordt al jarenlang met uitsterven bedreigd. Hoeveel weten restaurants eigenlijk over de tonijnsoort die ze serveren?
Radar terugkijken: Slechte voorlichting in restaurants over tonijnsoort
En in 2016 was er bij Radar aandacht voor de paling. Met die vissoort gaat het al lang erg slecht. Het bestand is de laatste jaren met maar liefst 95 procent gedaald. Toch wordt paling als 'duurzame vis' verkocht. Hoe kan dit?