Radarredacteur achter Implant Files Journalist van het jaar
Radarredacteur Jet Schouten en Trouwjournalist Joop Bouma zijn uitgeroepen tot Journalist van het Jaar 2018 met de Implant Files, een baanbrekend internationaal onderzoek naar implantaten.
Hoofdredacteur Dolf Rogmans over de keuze voor het project de Implant Files: 'We hebben gekeken naar vier aspecten. Het belang van het onderzoek, wereldwijd, miljoenen mensen die met implantaten te maken hebben die gewoon niet deugen. Het heeft een enorme maatschappelijke impact. De duur van het onderzoek, jullie zijn er al jaren mee bezig en het gaat nog geruime tijd door. Het onderzoek is enorm complex. Enerzijds vanwege het grote aantal WOB-verzoeken en anderzijds omdat jullie met tientallen landen en meer dan 250 journalisten samenwerken.'
Schouten: 'Het is een enorme eer, en komt totaal onverwachts. Ik hoop dat deze prijs opnieuw wereldwijde problemen met implantaten die wij aan het licht hebben gebracht, onder de aandacht brengt.' Bouma: 'Onderzoeksjournalistiek is duur, en je moet het lef hebben om er in te investeren. Wij geloven in onderzoeksjournalistiek.'
Hoe ging het project in zijn werk? Bekijk de video over het implantatenonderzoek
De prijs werd uitgereikt door burgemeester Pieter Broertjes in het Instituut voor Beeld en Geluid in Hilversum. De titel Journalist van het jaar is een initiatief van Villamedia, een website over journalistiek. De jury bestaat uit de redactie van Villamedia en leden uit de adviesraad: Ad van Liempt, Cisca Dresselhuys, Tony van der Meulen, Robert van der Ham en Tonie van Ringelestijn.
Het is de dertiende keer dat de trofee wordt uitgereikt. Eerdere winnaars zijn onder meer: Eric Smit en Kim van Keken (2017), Sarah Sylbing en Esther Gould (2016), Bas Haan (2015), Olaf Koens (2014) en Rob Wijnberg (2013). In 2009 won Antoinette Hertsenberg, presentator van Radar, ook al eens vanwege berichtgeving over de kredietcrisis en de DSB Bank.
Over de Implant Files
De Implant Files is een internationaal onderzoek naar implantaten, op initiatief van Radar en dagblad Trouw.
Wereldwijd probeerden journalisten informatie over implantaten boven water te krijgen. Zij wilden inzicht in veiligheidsrapporten, incidentmeldingen en waarschuwingen. Wat blijkt: de controle op die medische hulpmiddelen is zo gebrekkig, dat bijwerkingen lang onopgemerkt blijven en levens in gevaar komen.
Wat is er sindsdien gebeurd?
Naar aanleiding van de uitzending in november liet minister Bruins weten maatregelen te nemen om de veiligheid van implantaten te vergroten.
Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) wil een richtlijn om problemen met bekkenbodemmatjes te rapporteren.
De Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA) zegt dat alle borstimplantaten een bepaalde vorm van lymfeklierkanker kunnen veroorzaken.
Ook werden borstimplantaten van het merk Allergan van de markt gehaald, waarschuwde het Nederlands Oogheelkundig Gezelschap (NOG) voor de implantlens Raindrop en riep Hartpatiënten Nederland op om pacemakers na overlijden van een patiënt uit te lezen.
Op de hoogte blijven?
Blijf op de hoogte van al het nieuws rondom implantaten via deze pagina. Je kunt je ook op onze nieuwsbrief abonneren.