Gedupeerden van diefstal GGD-data blijken lang niet allemaal geïnformeerd
Veel meer mensen zijn slachtoffer geworden van datadiefstal bij GGD GHOR dan de koepelorganisatie beweert. Uit een steekproef van RTL Nieuws blijkt dat er burgers zijn die niet weten dat hun gegevens zijn gestolen en mogelijk zijn doorverkocht.
Volgens de GGD-koepel zijn de privégegevens van ongeveer 1.250 Nederlanders uit de coronasystemen onbevoegd ingezien, gestolen en mogelijk doorverkocht. Deze personen hebben een excuusbrief ontvangen. Het daadwerkelijke aantal gedupeerden zou echter veel groter zijn.
RTL Nieuws belde willekeurig mensen van wie gegevens door criminelen te koop zijn aangeboden. Het gaat om informatie die in twee computersystemen van de GGD-koepel staat. Het ene systeem wordt gebruikt om coronatests te registreren, terwijl het andere wordt ingezet voor het bron- en contactonderzoek.
De personen die werden gebeld, hadden allemaal niet van GGD GHOR gehoord dat hun gegevens zijn gestolen en mogelijk zijn verhandeld. Het gaat om namen, adressen, telefoonnummers, geboortedata en burgerservicenummers.
Zulke gegevens zijn heel interessant voor cybercriminelen. Zij kunnen de nietsvermoedende gedupeerden benaderen en proberen om ze geld af te troggelen. Maar ze kunnen zich ook bij bedrijven voordoen als de gedupeerden en zo bijvoorbeeld abonnementen afsluiten.
Een woordvoerder van de GGD-koepel zegt tegen NU.nl geen indicatie te hebben dat gedupeerden niet zijn geïnformeerd. Ze benadrukt dat het politieonderzoek naar de diefstal nog loopt.