Nederlandse robotarm na jaren vertraging alsnog op weg naar ISS
Een robotarm die in Nederland is ontworpen en gebouwd, is woensdag begonnen aan zijn reis naar het internationale ruimtestation ISS. De constructie werd gelanceerd vanaf ruimtebasis Bajkonoer in Kazachstan.
Het werk aan de robotarm begon al in de jaren tachtig, maar de plannen werden meerdere keren veranderd en lanceringen werden keer op keer uitgesteld. De Nederlandse astronaut André Kuipers had de robotarm in 2012 in ontvangst moeten nemen toen hij zelf in het ISS woonde, maar ook dat ging niet door.
De 11 meter lange European Robotic Arm (ERA) moet volgende week aankomen op zijn nieuwe werkplek. De arm moet onder meer gaan helpen bij ruimtewandelingen.
Ook moet de ERA bepaalde experimenten uitvoeren, zodat astronauten daar niet voor naar buiten hoeven. De arm heeft een elleboog en twee polsen, zodat hij over de buitenwand van het ISS kan wandelen. Hij komt vast te zitten aan een nieuwe Russische uitbouw, die aan het ISS wordt vastgemaakt.
De ontwikkeling en de bouw van de arm hebben ongeveer 360 miljoen euro gekost, waarvan Nederland zo'n 240 miljoen euro bijdroeg. Hoofdaannemer is het bedrijf Airbus Defence and Space uit Leiden. Dat werd in de jaren zestig opgericht onder de naam Fokker Ruimtevaart en heette later Dutch Space.