Nederland en vier andere eurolanden eisen PFAS-verbod
Nederland stapt donderdag met vier andere landen naar het Europees Agentschap voor chemische stoffen (ECHA) om in heel Europa een verbod op ruim 6000 PFAS-stoffen te vragen. Het ministerie van Economische Zaken en Klimaat spreekt van 'de meest uitgebreide en complexe restrictie tot nu toe'.
Dit is de 'officiële start om tot een verbod te komen', zegt demissionair staatssecretaris Stientje van Veldhoven. De stoffen worden gebruikt voor bijvoorbeeld regenkleding, maar kunnen milieu- en gezondheidsschade veroorzaken. Begin vorige maand constateerde het RIVM dat Nederlanders te veel van de stoffen binnenkrijgen.
Precieze invulling nog onduidelijk
Nederland stapt samen met Denemarken, Duitsland, Noorwegen en Zweden naar het ECHA. Het is de bedoeling dat de stoffen overal worden verboden, tenzij er echt geen alternatief beschikbaar is. Aan het verbod wordt al sinds 2020 gewerkt, maar de precieze invulling is nog niet helemaal duidelijk.
Komende jaren
Voordat het verbod in werking kan treden, moet nog een aantal stappen gezet worden. Dat zal nog jaren duren, verwacht het ministerie. Voor er een volledige ban komt, zal er eerst een overgangsfase ingaan. De hoop is dat dat voor 2025 zal lukken.