Met je smartphone meehelpen aan wetenschappelijk onderzoek
Draag jij de wetenschap een warm hart toe? Ook al heb je geen universitaire studie afgerond, als burgerwetenschapper kun je een waardevolle bijdrage leveren aan academisch onderzoek. Gewapend met jouw smartphone help je onder meer biologen en medici om meer en completere gegevens te verzamelen. Bijvoorbeeld door vogelpopulaties in de gaten te houden en bewegende kustlijnen in kaart te brengen. Goed nieuws: dit is geen rocket science, iedereen kan het!
Word citizen scientist
Al ruim tien jaar lang lopen we allemaal met kleine supercomputers in onze zak of handtas. We kunnen ermee bellen, internetten, onze GPS-locatie bewaren en foto’s in hoge resolutie schieten. Functies waar wij, als gewone burgers, de wetenschap een grote dienst mee kunnen bewijzen. Maar hoe werkt dat en welke apps promoveren je tot citizen scientist?
eBird logo
eBird: Je kent de vogel aan zijn veren
Vogels kijken kan verslavend zijn, maar nóg leuker is het als je jouw observaties deelt. Met de gratis app eBird help je als vogelaar wetenschappers bij onderzoek, natuurbescherming en onderwijs. Van de vogels die je hebt gezien, bewaart de app de GPS-locaties. Je kunt eBird ook offline gebruiken, wat wel zo handig is als je in the middle of nowhere aan het spotten bent.
Zelf profiteer je natuurlijk óók van deze app. Je bent hiermee gekoppeld aan een enorme database van vogelsoorten. Eén van de populairste functies is het overzicht van vogelsoorten die de afgelopen 30 dagen in jouw buurt zijn gespot.
Deze app wordt wereldwijd gebruikt. Eén van de weinige talen waar de app naar vertaald is, is Nederlands.