Zo zit dat: bellen en internetten in het buitenland
De zomer draait op volle toeren. Kijk jij halsreikend uit naar lekker dobberen op je luchtbedje, je voeten in het zand en culturele hoogstandjes ontdekken in het buitenland? Snappen we, maar voordat je je paspoort en koffer uit het stof trekt wil je vast weten hoe het eigenlijk zit met internetten en bellen in het buitenland, en wat je moet doen als het niet werkt. Je leest er alles over in dit blog.
Roamen op reis
Driewerf hoera! Je bent in het buitenland. Zodra je de grens over gaat krijg je een smsje van je provider met daarin tarieven die gelden binnen het land waar je op dat moment bent. Dan weet je dat de reispret pas echt kan gaan beginnen, want je bent in het land van bestemming aangekomen. Je simkaart maakt vervolgens direct contact met een lokaal mobiel netwerk. Al het mobiele dataverkeer vanaf je telefoon loopt via het lokale netwerk en wordt vervolgens doorgestuurd naar je Nederlandse mobiele netwerk. Dit slimme doorsturen heet roaming. Dit houdt in dat je een ander netwerk dan je eigen netwerk gebruikt om te kunnen bellen en internetten. In de Europese Unie geldt sinds juni 2017 dat je niet meer betaalt voor het roamen. Fijn, want dit betekent dat je de bundels van een Sim Only abonnement en je prepaid beltegoed ook in andere EU-landen kunt gebruiken. Het Verenigd Koninkrijk valt, ondanks de Brexit in januari, nog steeds onder zone 1, waardoor hetzelfde tarief geldt als bij andere EU landen.
Ga je buiten Europa reizen? Dan gelden er andere spelregels voor het bellen, internetten en roamen. Want buiten Europa is het erg kostbaar om te internetten, te bellen en te sms’en. Veel providers bieden je geen abonnement aan dat ook buiten de EU geldig is. Dat betekent dat alles wat je daar doet je extra veel geld kost. Hieronder wat tips om je telefoonkosten zo laag mogelijk te houden.
Reizen buiten Europa? Dit zijn de belangrijkste spelregels
Het zal een open deur zijn, wanneer we je vertellen dat je buiten Europa zo min mogelijk gebruik moet maken van mobiel internet, bellen of sms’en. Maar soms ontkom je er niet aan. Hieronder sommen we de slimste spelregels voor je op, om je kosten zo laag mogelijk te houden.
Zet je mobiele internet uit als je het niet gebruikt, en alleen aan als je het wel gebruikt.
Zet je dataroaming uit, anders blijft je smartphone continue berichten downloaden.
Gebruik zoveel mogelijk apps die je offline kunt gebruiken (bijvoorbeeld voor plattegronden).
Wifi Hotspots zijn je allerbeste vrienden buiten de EU.
Check of je dual sim zou kunnen activeren, zodat je tijdelijk een lokaal abonnement kan afsluiten met een tijdelijke extra simkaart.
Handig om te weten: word jij gebeld door iemand uit Nederland? Dan betaal jij de kosten.
Al je provider instellingen buitenland-proof
Voordat je het thuisfront jaloersmakende vakantiekiekjes en foto’s kunt sturen, moet je eerst de instellingen op Mijn Simyo of in de Mijn Simyo app inschakelen. Om in het buitenland te internetten en bellen, moeten beide opties in het menu zijn aangevinkt. Hoe dat werkt leggen we je hieronder tot in de kleine knopjes uit.
Zo ga je te werk: stap voor stap
Volg de stappen hieronder en dan heb jij in no time je internet en bellen weer onder de knop. Gewoon zoals je gewend bent.
Ga naar ‘Instellingen’.
Schuif de slider naast ‘Bellen in en naar het buitenland’ naar rechts om in het buitenland te kunnen bellen.
Wil je in het buitenland ook internetten? Schuif dan ook de slider naast ‘Internet op je mobiel in het buitenland’ naar rechts.
Goed om te weten: bij Simyo kun je in het buitenland alleen mobiel internet gebruiken als je op Mijn Simyo ook de optie voor bellen inschakelt.
Klaar? Start je telefoon opnieuw op, zodat de instellingen kunnen laden.
Al je telefooninstellingen buitenland-proof
Om in het buitenland mobiel te internetten, is het noodzakelijk om op je smartphone de optie ‘roaming’ in te schakelen. Het verschilt per smartphone hoe deze optie wordt genoemd: de één noemt het gewoon ‘roaming’, andere telefoons noemen het ‘gegevensroaming’ of ‘dataroaming’, maar dit betekent dus precies hetzelfde. Op je smartphone hoef je geen optie in te schakelen om in het buitenland te kunnen bellen, dat gaat automatisch als je telefoon verbinding maakt met de lokale provider.
Hieronder volgen instructies voor het instellen van roaming. Je leest én ziet hoe dit op de meeste Android en iOS-smartphones werkt. Wil je weten hoe je internet in het buitenland instelt op jouw specifieke telefoon? Dat is heel makkelijk te vinden op onze apparaathulp! Voor zowel internetten als bellen in het buitenland selecteert je toestel automatisch het juiste netwerk. Wil je zelf het netwerk selecteren? Dit lees je verderop in de tekst.
Roamen regelen op je Android smartphone
Volg de stappen hieronder en dan heb jij in no time het roamen geregeld.
Open het instellingenmenu.
Druk op ‘Verbindingen’.
Druk op ‘Mobiele netwerken’.
Schuif de slider naast ‘Gegevensroaming’ naar rechts om roaming in te schakelen.
Voor deze animatie is Android-versie 7.0 met de Samsung-interface gebruikt. Heb je Android 8.0 Oreo of nieuwer, met de Samsung-interface? Dan werkt het vrijwel op dezelfde manier.
Roamen regelen op je iPhone
Met deze supersnelle handelingen heb jij je iPhone helemaal up and running, precies zoals je gewend bent.
Open de ‘Instellingen’-app.
Druk op ‘Mobiel netwerk’.
Druk op ‘Opties mobiele data’.
Schuif de slider naast ‘Roaming’ naar rechts om roaming aan te zetten.
Geen netwerk? Zo los je het op
Maakt je smartphone in het buitenland niet automatisch verbinding met een plaatselijk netwerk? Zet ‘m dan eerst even een paar minuutjes uit en daarna weer aan. Je simkaart probeert zich dan opnieuw aan te melden. Mocht het daarna nog niet lukken? Zoek dan handmatig een mobiel netwerk.
Zelf een netwerk kiezen op je Android smartphone
Volg de stappen hieronder.
Open het instellingenmenu.
Druk op ‘Verbindingen’.
Druk op ‘Mobiele netwerken’.
Druk op ‘Netwerkoperators’.
Druk op ‘Netwerken zoeken’.
Je Android smartphone toont dan alle aanwezige mobiele netwerken.
Zelf een netwerk kiezen op je iPhone
Volg de stappen hieronder.
Open de ‘Instellingen’-app.
Druk op ‘Aanbieder’.
Schuif de slider naast ‘Automatisch’ naar links om de optie uit te schakelen.
Je iPhone toont dan alle aanwezige mobiele netwerken.
Krijg je geen verbinding met het door jou gekozen mobiele netwerk? Dan heeft je provider geen roamingovereenkomst met het plaatselijke mobiele netwerk. Geen paniek, want er zijn vrijwel altijd plaatselijke mobiele netwerken waarmee je eigen provider wél een roamingovereenkomst heeft. Als je wil, kun je vooraf aan je eigen provider vragen welke mobiele netwerken dat zijn.
Geen verbinding? Zo los je het op
Niet gelukt?
Neem dan contact op met de klantenservice van je provider. Let op: deze heeft vaak een ander nummer als je belt vanuit het buitenland. Bij Simyo is dat 0031 20 200 30 07. Het zou ook kunnen dat, als je bovenop een berg staat, er helemaal geen mobiel netwerk beschikbaar is. Dit is niet te verhelpen, dus dan is onze tip aan jou: lekker achterover leunen en van het uitzicht genieten.
Wat kost internetten en bellen in het buitenland?
Je kunt jouw Sim Only bundels en/of prepaid simkaart overal in de Europese Unie en in een paar andere landen gebruiken. Dit zijn de Zone 1-landen. Dit kost niets extra, de MB’s gaan gewoon van je normale internetbundel af. Voor Prepaid zijn de kosten hetzelfde als in Nederland en als je eventueel een Prepaid internetbundel hebt, dan werkt deze ook gewoon in het buitenland. Via Mijn Simyo kun je je verbruik in de gaten houden. Houd er wel rekening mee dat het buitenlandse mobiele netwerk je verbruik mogelijk met een vertraging doorgeeft aan je Nederlandse mobiele netwerk. Houd dus goed in de gaten wat je doet. Ga je op vakantie naar een land uit een andere zone? Dan betaal je een ander, hoger tarief. Op onze tarievenpagina voor het buitenland kun je per land opzoeken wat daar de tarieven precies zijn.
Waarom kost bellen naar het buitenland nog wel extra?
De roamingkosten zijn afgeschaft, feest! Dat betekent dat je in alle EU-landen kunt bellen en internetten zoals je ook in Nederland doet. Maar wil je vanuit Nederland naar het buitenland bellen, dan kost dit je nog wél iets extra. Dit komt omdat je dan niet aan het roamen bent. Je belt dan via je normale mobiele netwerk en in dat geval zijn er nog wel kosten verbonden aan het bellen naar het buitenland of naar een buitenlands nummer. Hetzelfde geldt voor wanneer je vanuit Nederland naar het buitenland belt.
Altijd en overal inzicht in je bundel
Met Mijn Simyo en de Mijn Simyo app heb je altijd en overal inzicht in jouw abonnement. Ben je benieuwd hoeveel MB’s je internetbundel nog heeft? Of wil je jouw abonnement voor de volgende maand aanpassen? Inloggen maar en je hebt het direct onder de knop en helemaal zelf in de hand.