Wat is een gimbal en maak je er betere foto's of video's mee?
Tegenwoordig maken we steeds meer foto's en video's met onze smartphone, compactcamera of spiegelreflexcamera. De kwaliteit van die camera's wordt ook steeds beter. Helpt een gimbal om jouw video's beter te maken?
Smartphones kunnen al enige tijd in 4K filmopnames maken, maar ook steeds meer spiegelreflexcamera's hebben een functie om te filmen. Daardoor krijgen fotografen meer opties om herinneringen of bepaalde momenten vast te leggen.
Wat is een gimbal?
Een gimbal is een stabilizer. Als je fotografeert of filmt zorgt de stabilizer dat je de camera altijd recht is. De meeste stabilizers zijn mechanisch zodat trillingen en bewegingen gecorrigeerd worden. Gimbals hebben twee of drie assen die horizontale en verticale beelden corrigeren, oftewel een cardanische ophanging. Een voorbeeld daarvan is een wandeling door een bos waarbij je de op-en-neer-beweging corrigeert waardoor een 'vloeiende wandeling' ontstaat. Daarnaast zit er meestal een app of besturingspaneel bij de gimball om hem aan te sturen.
Wat voor gimbals zijn er allemaal?
Radar zag op de Consumer Electronics Show (CES) in Las Vegas dat er verschillende soorten stabilizers voor verschillende doeleinden zijn. Daarnaast blijkt het aanbod ook steeds groter te worden. Grof gezegd heb je vier soorten gimbals:
een gimbal met een vaste camera zoals de DJI Osmo Pocket. Dit apparaat is klein, past moeiteloos in je hand, heeft een vaste kleine camera en kan filmen in 4K.
een gimbal waar je je mobiele telefoon in kan klikken. Hierdoor film je met je smartphone, maar is de stabilizer er puur voor het corrigeren van bewegingen.
een gimbal voor actiecamera's, zoals een GoPro.
een gimbal waar je een spiegelreflexcamera, compactcamera of videocamera op kan monteren. Dit is ook meteen de duurste categorie.
Krijg je echt betere beelden met een gimbal?
Ja, want door de mechaniek worden je beelden stabieler, vloeiender en zien ze er mooier uit. Natuurlijk kan je niet de meest extreme of onverwachte bewegingen stabiliseren, maar de opties worden steeds uitgebreider. Zo kan je met de meeste gimbals je onderwerp volgen via een speciale trackingfunctie. Ook wordt het makkelijker om panoramafoto's te maken. Je laat de gimbal alleen maar van links naar rechts of andersom bewegen.
Met name de categorie voor spiegelreflexcamera's, compactcamera's of videocamera's is in opkomst, vooral omdat steeds meer spiegelreflexcamera's een filmoptie hebben. Dan is het goed om te kiezen voor een gimbal met drie assen, want dan krijg je de meest vloeiende beelden.
Gimbals hoeven overigens niet alleen voor video gebruikt te worden. Ook als je geen beeldstabilisatie op je camera hebt, kan een gimbal zorgen voor de stabilisatie tijdens het fotograferen. Daarnaast hebben veel drones een gimball om zo rustige foto's en video's te maken vanuit de lucht.
Let op het gewicht
Je kan niet elk filmapparaat monteren op een gimbal. Een professionele gimbal kan minimaal drie kilo aan, dus die is meer geschikt voor de zwaardere camera's en lenzen. Bekijk vooraf dus goed hoe zwaar je camera is en of dat werkt op de gimbal.
Wat kost een gimbal?
Een gimbal met een vaste camera is er vanaf zo'n 350 euro. Dat is ook de vanafprijs voor een gimbal voor actiecamera's. Gimbals voor een smartphone gaan voor iets meer dan honderd euro over de toonbank. Voor een gimbal voor een compactcamera moet je zo'n 400 euro berekenen. Gimbals voor grotere apparaten zijn duurder, omdat ze veel meer techniek ingebouwd hebben en veel meer werk moeten verzetten om je beelden stabiel te krijgen. Reken hierbij op minimaal 500 tot 600 euro.
Chinese gimbal een alternatief?
Tegenwoordig komen er ook steeds meer Chinese merken op de markt, zoals Weifeng, FeiyuTech en Zhiyun. Soms zijn deze optisch vrijwel gelijk aan duurdere alternatieven, maar laat de mechanische kwaliteit te wensen over. We hebben een aantal op CES getest, maar de gimbal draaide niet altijd even vloeiend en daarnaast was het lastig om de app werkend te krijgen op de smartphone. De bouwkwaliteit was minder, maar dat is gezien de lagere prijs ook niet gek. Ook ontbreken sommige functionaliteiten, zoals een knop om je onderwerp mee te volgen, of werkt deze niet goed. Dat is niet handig bij een apparaat waar een vloeiende beweging de belangrijkste functie is.