Weinig grootontvangers lijken loonsteun vrijwillig terug te willen betalen
Op Booking.com na lijkt geen van de andere 25 grootontvangers van NOW-steun van plan het ontvangen bedrag vrijwillig terug te betalen. Dat blijkt maandag uit een rondgang van de NOS. Sommige van die bedrijven hebben het afgelopen jaar wel winst gemaakt.
Booking.com maakte begin deze maand bekend de loonsteun terug te storten. Er was ophef ontstaan omdat het bedrijf bonussen uitkeerde, terwijl het ook 65 miljoen euro aan NOW-steun had ontvangen.
Demissionair minister Wouter Koolmees (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) zei vervolgens in gesprek te gaan met andere bedrijven waarvoor de gevolgen van de coronacrisis "erg meevielen". Ook demissionair minister Wopke Hoekstra (Financiën) deed een oproep aan die bedrijven om de steun terug te betalen.
Maar dat zijn die bedrijven dus vooralsnog niet van plan, blijkt uit de rondgang. Samen ontvingen ze tussen maart en december vorig jaar in totaal 1,5 miljard euro steun om hun personeel te kunnen blijven betalen. Een deel van die bedrijven, zoals KLM en Holland Casino, is hard geraakt door de coronacrisis en sloot het jaar af met verlies. Andere bedrijven, zoals DAF en Randstad Groep, maakten juist winst.
Die laatste twee bedrijven zeggen tegen de NOS dat ze niet van plan zijn het geld terug te betalen. Ze stellen dat het geld is gebruikt voor het behoud van werkgelegenheid en het betalen van loon aan medewerkers voor wie tijdelijk niets te doen was.
'Nog te vroeg om een besluit te nemen'
Ook andere bedrijven als Atos Group, payrollbedrijf Ev Tilburg, cateraar Albron en horecagroothandel Bidfood zeggen de steun niet terug te betalen. Ze maakten winst, maar kampten bijvoorbeeld met tegenvallende resultaten voor de Nederlandse tak of vinden dat het nog te vroeg is om een besluit te nemen.
De NOS schrijft dat sommige bedrijven de steun wel terugbetalen, maar alleen omdat ze daartoe verplicht zijn. Het gaat bijvoorbeeld om vervoersbedrijven Qbuzz en GVB, die het geld terug moeten storten om een speciale vergoeding voor de transportsector te behouden.
Tata Steel stort de ontvangen 45 miljoen euro ook terug, maar moet dat doen omdat het bedrijf geen omzetverlies heeft geleden. Mogelijk geldt dat ook voor andere bedrijven in de top 25.