Betalen voor opnemen contant geld bij ABN AMRO: minister noemt het 'teleurstellend'
Demissionair minister Wopke Hoekstra (Financiën) vindt het teleurstellend dat ABN AMRO klanten gaat laten betalen als ze binnen een jaar meer dan 12.000 euro aan contant geld hebben opgenomen. Dit zegt hij in zijn antwoord op Kamervragen die eerder werden gesteld PvdA-Kamerlid Henk Nijboer.
Klanten met een betaalrekening bij ABN AMRO moeten per 1 juli gaan betalen als ze in een jaar meer dan 12.000 euro hebben opgenomen. Voor studenten ligt de limiet op 6.000 euro. Als klanten boven de limiet zitten, betalen ze vanaf dan vijf euro per transactie plus 0,5 procent van het opgenomen bedrag. Dit doet de bank omdat cash onveiliger zou zijn en omdat bovenmatig gebruik van contant geld ontmoedigd moet worden, aldus ABN AMRO destijds in een reactie aan Radar.
Naar aanleiding van ons eerdere artikel kregen we veel reacties binnen, vooral van mensen die het vervelend vinden dat er steeds minder gebruik wordt gemaakt van contant geld. En de politiek mengt zich nu dus ook in de discussie.
'Teleurstellend dat ABN AMRO eenzijdige stap zet'
Hoekstra zegt dat het belangrijk is dat mensen kunnen blijven betalen met contant geld, met name voor personen die hier afhankelijk van zijn zoals ouderen of mensen met een beperking. Hij zegt dat De Nederlandsche Bank (DNB) bezig is met een onderzoek naar hoe de infrastructuur voor contant geld er in de toekomst uit moet zien en wat de kosten hiervan zijn.
'Op basis van de uitkomsten van dit onderzoek, die in juli worden verwacht, zal in overleg met de relevante partijen, waaronder banken, bezien worden of aanvullende afspraken of maatregelen wenselijk zijn. Hoewel banken zelf kunnen bepalen welke tarieven zij hanteren, vind ik het teleurstellend dat ABN AMRO niet heeft gewacht op de uitkomsten en de opvolging van dit onderzoek en eenzijdig deze stap heeft gezet', zegt hij.
Is een verbod op het beleid van ABN AMRO aan de orde?
Hoekstra verwijst voor het antwoord op deze vraag weer naar het onderzoek van DNB. 'Na afronding van het eerdergenoemde onderzoek, dat in opdracht van DNB wordt uitgevoerd, kan worden beoordeeld welke afspraken en maatregelen nodig zijn.'
'Banken bepalen niet of gebruik contant geld afneemt'
De Consumentenbond is tegen de tariefwijzigingen van ABN AMRO. 'Consumenten bepalen of het gebruik van contant geld afneemt en in welk tempo. Niet de banken. Dat is niet alleen ons standpunt, maar ook dat van De Nederlandsche Bank', zegt directeur Sandra Molenaar van de Consumentenbond.
Wat doen andere banken?
Radar heeft de andere grote banken om een reactie gevraagd. Zien deze banken het als een optie om klanten in de toekomst te laten betalen voor het opnemen van contant geld? Dat lees je hier.