Hoge kortingen op alcohol verboden vanaf 1 juli
Vanaf 1 juli mogen supermarkten en slijterijen niet langer meer dan 25 procent korting geven op alcoholische producten. Dat bepaalt de nieuwe Alcoholwet die vanaf juli de Drank en Horecawet (DHW) vervangt. 'Happy hour' in de horeca mag volgens de nieuwe wet wel nog blijven bestaan.
Naast het verbod op stunten met kortingen op drank, wordt straks ook het doorgeven van drank aan minderjarigen strafbaar. Ook zullen de regels voor verkoop van alcohol 'op afstand', dus online, strenger nageleefd en gecontroleerd worden.
Alcoholmisbruik terugdringen
Het doel van de nieuwe wet is het tegengaan van alcoholgebruik en -misbruik door een jongere doelgroep. 'Twee halen, één betalen kan vanaf 1 juli niet meer', zegt Peter de Wolf, directeur van de STIVA, een organisatie waarin de importeurs en producenten van alcoholische drank vertegenwoordigd zijn, tegen nu.nl. Winkels geven nu soms vijftig procent korting op een krat bier of een fles wijn. Bij sterke drank speelt dat volgens de directeur minder.
De Wolf geeft aan dat de partijen binnen STIVA er sowieso alles aan doen om te zorgen dat minderjarige jongeren geen alcohol gebruiken en dat iedereen boven de achttien alleen met mate drinkt. Het aantal overmatige- en zware drinkers ligt volgens de organisatie inmiddels op het laagste niveau aller tijden. ‘En we zullen er alles aan doen om die trend door te laten zetten’, aldus De Wolf
Happy hour blijft bestaan
De horeca blijft in de nieuwe regelgeving uitgezonderd, want de strengere regels voor extreme prijsverlagingen gelden voor 'gebruik elders dan ter plaatse'. Happy hour blijft dus gewoon bestaan en er mag maximaal 60 procent korting op de verkoopprijs gegeven worden. Dergelijke acties kunnen wel nog door de gemeente aan banden gelegd worden.
Brancheorganisatie KHN is blij dat het beperken van happy hours bij de gemeenten blijft. De organisatie benoemt het belang van de nieuwe Alcoholwet voor horecaondernemers. 'Deze wet borgt hoe alcohol op een verantwoorde manier wordt verstrekt.' Dat het strafbaar wordt om alcohol aan minderjarigen door te geven vindt de KHN goed.
Hoge boetes bij hoge kortingen
Supermarktkoepel CBL zegt goed voorbereid te zijn op de nieuwe regels. 'Wat eventuele gevolgen voor de verkoop op de langere termijn zijn, is nog niet te voorspellen.' Daarbij is het volgens CBL een positieve ontwikkeling dat de verkoop van alcoholvrij bier de afgelopen jaren sterk gestegen is.
De NVWA is verantwoordelijk voor de handhaving van de nieuwe wet. Bij overtreding wordt een boete opgelegd aan de verkoper. 'De hoogte kan variëren van 1.360 euro tot 5.440 euro', vertelt een woordvoerder. De exacte hoogte is onder meer afhankelijk van de grootte van het bedrijf en de frequentie waarmee een bedrijf de fout in gaat. 'Naast het opleggen van een bestuurlijke boete kan de NVWA ook een last onder dwangsom opleggen om een stuntaanbieding te doen stoppen.'