Rabobank: 'Huizenprijzen stijgen niet 8 maar 11 procent dit jaar'
De huizenprijzen zullen dit jaar naar verwachting met bijna 11 procent stijgen. Dat is de verwachting van economen van Rabobank. De prijzen worden volgens een kwartaalbericht van RaboResearch opgedreven door de gunstige economische vooruitzichten, maar ook door een aantal andere zaken zoals de ruimere leennormen en afschaffing van de overdrachtsbelasting voor starters.
Dit jaar wordt een huis gemiddeld 36.000 euro meer waard, verwacht Rabobank. Na de stijging met 10,9 procent dit jaar zal volgend jaar sprake zijn van een prijsstijging van 4,6 procent. Zowel voor dit jaar als volgend jaar heeft RaboResearch de verwachting naar boven bijgesteld. Eerder ging de bank uit van prijsstijgingen van gemiddeld 8 en 4 procent.
Economie is robuuster dan voorzien
Volgens Rabobank is de Nederlandse economie nog robuuster dan eerder voorzien. Ook de werkloosheid is de afgelopen maanden verder gedaald en zal naar verwachting ook minder hard oplopen dan eerder gedacht. Daarnaast is het aanbod huizen bijzonder laag waardoor kopers bang zijn achter het net te vissen. Ook dat stuwt de prijzen.
Gemiddelde stijging van 40.000 euro
In april lagen de huizenprijzen 11,5 procent hoger dan een jaar eerder. Uitgedrukt in euro's zijn volgens Rabobank de prijsstijgingen van de voorbije maanden de grootste ooit gemeten op de Nederlandse koopwoningmarkt. In een jaar tijd steeg de gemiddelde prijs met zo'n 40.000 euro. Eind jaren negentig en kort na de eeuwwisseling stegen de huizenprijzen procentueel nog harder.
Vooral in Flevoland en Drenthe liepen de huizenprijzen vorig jaar hard op. Daar was sprake van een gemiddelde prijsstijging tussen de 13 en 14 procent. Dat was landelijk gemiddeld 10,3 procent. Daarbij tekenen de onderzoekers aan dat de huizen in Drenthe in doorsnee een vijfde goedkoper zijn dan elders in Nederland. In euro's gemeten is Flevoland de regio waar de prijzen het hardst opliepen. Dat komt ook omdat de provincie een belangrijke 'uitwijkregio' is voor steden als Amsterdam, Utrecht en Amersfoort.
Vertrouwen in de huizenmarkt gedaald
Het vertrouwen in de woningmarkt is daarnaast in mei verder weggezakt. Veel Nederlanders vinden het momenteel geen goed moment om een huis te kopen vanwege de hoge huizenprijzen, merkt huizenverkoopwebsite Funda. Toch zijn er nog steeds veel consumenten op zoek naar een woning, terwijl het aanbod aan te koop staande huizen verder afneemt.
De graadmeter voor het koopvertrouwen bij Funda zakte van 75,2 in april naar 74,1 vorige maand. Sinds Funda in juli begon met meten, is het vertrouwen van potentiële huizenkopers niet zo laag geweest. Mensen vinden het over het algemeen wel een goed moment om hun huis te verkopen.
Aantal mensen dat wil kopen of verkopen stijgt
Ook kijkt Funda naar mensen die met plannen rondlopen om een huis te kopen of te verkopen. In de beide groepen was afgelopen maand sprake van een duidelijk stijging. Wat daaruit opgemaakt kan worden is evenwel onduidelijk. Eerder zorgden pieken in de verkoopintentie nog niet tot een kantelpunt op de woningmarkt en ook nu is het afwachten of de stijging in juni doorzet of dat de verkoopintentie weer daalt.
Eigen kans op de markt
Funda-topman Quintin Schevernels heeft de indruk dat veel Nederlanders niet goed op de hoogte zijn van hun eigen kansen op de markt. 'Consumenten gaan wel proactief op zoek naar algemene informatie, maar kunnen niet altijd goed inschatten wat dit voor hun specifieke situatie betekent', zegt hij. 'Zeker voor doorstromers kan deze markt met hoge verkoopprijzen en gunstige rentestanden juist wel perspectief hebben, mits je goed weet wat je mogelijkheden zijn.'