G7-landen bijna akkoord over wereldwijde minimumbelasting voor bedrijven
De landen van de G7 zijn heel dicht bij een akkoord over een internationaal belastingplan, waarbij een wereldwijd minimumtarief van 15 procent zal worden geheven op bedrijfswinsten. Volgens de Franse minister van Financiën Bruno Le Maire zijn de landen "nog maar een millimeter verwijderd van een historische belastingdeal".
De ministers van Financiën van het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, Italië, Japan, Canada, Duitsland en de Verenigde Staten zijn in Londen bijeen om te praten over het plan van het Witte Huis voor een internationaal minimumtarief.
De Amerikaanse president Joe Biden wil het zo minder aantrekkelijk maken voor bedrijven om via postbusfirma's in landen met een gunstig fiscaal klimaat belastingen elders te ontwijken. Die gesprekken gaan zaterdag verder; er wordt naar verwachting na afloop een verklaring naar buiten gebracht.
De G7-leden behoren tot de landen met de grootste economieën ter wereld. Een akkoord tussen de landen zou een voorwaarde zijn voor een bredere overeenkomst die dan wordt besproken op een bijeenkomst van de G20 in juli.
Het zou onder andere grote Amerikaanse techbedrijven als Apple, Facebook, Google en Amazon dwingen om belastingen te betalen in landen waar ook de omzetten worden behaald. Nu betalen ze alleen belastingen in landen waar ze gevestigd zijn.
Later zouden dan besprekingen met ongeveer 135 landen moeten plaatsvinden over het belastingplan onder de hoede van de Organisatie voor Economische Samenwerking & Ontwikkeling (OESO). Dat zou kunnen leiden tot de grootste verandering in de internationale vennootschapsbelasting in een eeuw.