NASA gaat voor het eerst in decennia weer missies naar Venus uitvoeren
De NASA gaat tussen 2028 en 2030 voor het eerst in tientallen jaren wetenschappelijke missies naar Venus sturen. Het doel van de twee missies, DAVINCI+ en VERITAS, is het bestuderen van de atmosfeer en geologische geschiedenis van de dichtstbijzijnde planeet, heeft de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie woensdag bekendgemaakt.
De ruimtevaartorganisatie heeft 500 miljoen dollar (zo'n 410 miljoen euro) per "zustermissie" liggen. Daarmee moet de samenstelling van de compacte Venus-atmosfeer worden gemeten en duidelijk worden waarom de planeet zich zo anders heeft ontwikkeld dan de aarde. Dat zou ook inzicht kunnen geven in het broeikaseffect.
Het is de bedoeling dat er hogeresolutiebeelden van unieke geologische "tesserae" die op continenten zouden kunnen lijken worden doorgestuurd. Ook wordt gekeken of er oceanen hebben bestaan op Venus. De missies "bieden de gehele wetenschappelijke gemeenschap de kans om een planeet te onderzoeken waar we meer dan dertig jaar niet zijn geweest", aldus NASA-topman Bill Nelson.
De Duitse, Franse en Italiaanse ruimtevaartorganisaties worden erbij betrokken. De wetenschapschef van de NASA vindt het "verbazingwekkend" hoe weinig kennis er is over Venus, maar verwacht er veel over te weten te komen; van van vulkanen op de planeet tot de kern ervan. "Het zal zijn alsof we de planeet hebben herontdekt."
Chemicaliën wijzen op mogelijk bestaan van buitenaards leven
Wetenschappers meldden in september dat er chemicaliën in de atmosfeer van Venus waren gevonden die kunnen wijzen op mogelijk leven op de planeet. De stof, fosfine, kennen we op aarde van de uitstoot van fabrieken en micro-organismen. Een bron van de fosfine op Venus is nog niet aangewezen. Het is nog niet bekend of de NASA-missies ook specifiek onderzoek zullen doen naar die stof.
De laatste NASA-trip naar Venus, Magellan, arriveerde in 1990. Andere missies zijn sindsdien wel lángs de planeet, die een gemiddelde temperatuur van 460 graden heeft, gevlogen.