Grote pensioenfondsen stoppen met beleggingen in Chinese staatsbedrijven
Vier grote Nederlandse pensioenfondsen kondigen aan dat zij hun beleggingen hebben beeindigd in Chinese bedrijven die rechtstreeks zijn betrokken bij de onderdrukking van de Oeigoeren. Dit meldt Follow the Money (FTM). Daarnaast meldt Pensioenfonds Zorg en Welzijn (PFZW) dat zij niet langer het klimaatbeleid van Shell steunen. Dat hebben voorzitter Joanne Kellermann van PFZW en hoofd beleggingen Geraldine Leegwater van PGGM, de vermogensbeheerder van PFZW, gezegd in een interview met NRC.
Bij de vier grote pensioenfondsen gaat het om een totaalbedrag van 115 miljoen euro. Het Pensioenfonds Metaal & Techniek (PMT), een van de grootste fondsen van Nederland, heeft volgens FTM zelfs alle beleggingen stopgezet in Chinese staatsbedrijven en bedrijven waarvan de Chinese staat 10 procent of meer bezit.
Onderzoek naar beleggingsbeleid
FTM deed de afgelopen weken uitvoerig onderzoek naar het beleggingsbeleid van de 24 grootste Nederlandse pensioenfondsen ten aanzien van China. Uit de tot nu binnengekomen reacties blijkt dat vier van hen zich recent hebben teruggetrokken uit bedrijven die betrokken zijn bij de onderdrukking van minderheden in Xinjiang. ABP, waarbij alle overheidsambtenaren zijn aangesloten, liet bijvoorbeeld weten dat het fonds 'op dit moment' niet meer belegt in door FTM gevonden dubieuze bedrijven.
PFZW stopt met steun Shell
Het is voor het eerst dat PFZW, dat voor 149 miljoen in aandelen in Shell heeft, nadrukkelijk afstand neemt van de koers die het olieconcern is ingeslagen. Tot nu toe onthield het een na grootste pensioenfonds van Nederland zich van steun aan initiatieven van bijvoorbeeld Follow This, dat al jaren resoluties indient op de aandeelhoudersvergadering waarin geëist wordt dat Shell de klimaatdoelen van het akkoord van Parijs haalt. Dinsdag mogen aandeelhouders voor het eerst een adviserende stem uitbrengen over het klimaatbeleid van Shell.
Geef ook jouw mening
Hoe sta jij tegenover de investeringen van je pensioenuitvoerder? Heb je er weleens over nagedacht dat zij investeren in bedrijven die het niet allemaal even nauw nemen met mensenrechten, dierenwelzijn en het klimaat, en maakt dat je wat uit? Zou jij zelf willen kiezen bij welke pensioenuitvoerder je je aansluit, wat nu voor de meeste werkenden niet zo is? Geef je mening door mee te doen met onze vragenlijst